Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
25.11.2021, 15:00

Καφές: Τρέχει με 6-7% το οργανωμένο λιανεμπόριο – Με αρνητικό πρόσημο η συνολική αγορά

Καφές: Τρέχει με 6-7% το οργανωμένο λιανεμπόριο – Με αρνητικό πρόσημο η συνολική αγορά

Συνεχίζεται και φέτος η υψηλή ανάπτυξη του κλάδου καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο, μολονότι έχουν υποχωρήσει οι ρυθμοί από την περυσινή έκρηξη ελέω πανδημίας.
Όπως αναφέρει , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), Γιάννος Μπενόπουλος, από τους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1-2%, που εμφάνιζε η συγκεκριμένη αγορά προ Covid-19, "πέρυσι, έτρεξε με ρυθμούς 10%, ενώ και φέτος, με βάση την εικόνα που έχουμε στο εννεάμηνο, ο τομέας του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο εμφανίζει αύξηση πωλήσεων κατά 6-7% σε όρους όγκου και αξίας".

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ 9ΜΗΝΟ
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΕΚ, η εικόνα στο 9μηνο έχει ως εξής:

Ανάπτυξη σε όγκο (κιλά)
Σύνολο αγοράς: 6,3%
Ελληνικός: +3,7%
Φίλτρου: +4,7%
Εσπρέσο (συνολικά + κάψουλες): +15,5%
Στιγμιαίος: +7,3%

coffee g8216a395c 640
Ανάπτυξη σε αξία
Σύνολο αγοράς: 7,1%
Ελληνικός: +2%
Φίλτρου: +5%
Εσπρέσο (συνολικά + κάψουλες): 15,5%
Στιγμιαίος: 6,9%

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΤΖΙΡΟΣ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Σύμφωνα με τον κ. Μπενόπουλο πάντως, το πρόσημο για το σύνολο της κατανάλωσης καφέ – σε ζεστή και κρύα αγορά – παραμένει αρνητικό, καθώς, "τα lockdowns κράτησαν κλειστό το κανάλι του HoReCa στο α’ τετράμηνο της χρονιάς, ενώ, μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, τον Μάιο, η άνοδος του τζίρου ήταν σημαντική ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έφθασε στα επίπεδα προ πανδημίας. Ακόμη και η άνοδος του τουρισμού αφορούσε στη βελτίωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης και όχι του συνολικού αριθμού επισκεπτών σε σχέση με την προ Covid-19 καλοκαιρινή περίοδο".

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 3-10%

Αναφορικά με την αγορά, ο Πρόεδρος της ΕΕΚ υπογράμμισε τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει και ο οποίος έχει συγκρατήσει τις ανατιμήσεις στα επίπεδα του 3-10% ανάλογα με την κατηγορία. "Και μιλάμε σε μία χρονιά, κατά την οποία οι τιμές του εμπορεύματος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν αυξηθεί κατά 110% και το κόστος των ναύλων έχει εκτοξευθεί σε εξωπραγματικά επίπεδα, αυξάνοντας την επιβάρυνση για εμάς από τα επίπεδα π.χ. του 3% στο 8%".
Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη μεγαλύτερη πίεση δέχονται τα καταστήματα καφεστίασης, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές ενεργειακές τιμές και ενδεχομένως, τα ακριβότερα ενοίκια και λιγότερο το ελαφρώς "τσιμπημένο" κόστος αγοράς του καφέ.

Πηγή: Μάκης Αποστόλου / FnB Daily