Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
29.05.2021, 11:07

Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός της AquaBounty μπαίνει στα εστιατόρια των ΗΠΑ

Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός της AquaBounty μπαίνει στα εστιατόρια των ΗΠΑ

Ξεκινά εντός της εβδομάδας η συλλογή, τυποποίηση αλλά και διάθεση σε εστιατόρια της Αμερικής του γενετικά τροποποιημένου σολομού της εταιρείας AquaBounty Technologies Inc, προκαλώντας τις αντιδράσεις οργανώσεων και επιχειρήσεων του κλάδου HoReCa όσο και retail.  Αρκετοί τόνοι σολομού που έχουν παραχθεί από την εταιρεία βιοτεχνολογίας  θα διατεθούν στα εστιατόρια και στο delivery της Ιντιάνα, όπου δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στις σημάνσεις τροφίμων εάν είναι γενετικά τροποποιημένο.

Μεγαλώνει δύο φορές πιο γρήγορα από τον άγριο σολομό

Η AquaBounty με έδρα τη Μασαχουσέτη εκτρέφει σολομό, που αναπτύσσεται δύο φoρές πιο γρήγορα από το κανονικό σε φάρμα υδατοκαλλιέργειας στο Albany της Ιντιάνα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σολομός της AquaBounty φτάνει 8-12 κιλά σε 18 μήνες τη στιγμή που ο άγριος σολομός φτάνει από 3,6 – 5,4 κιλά σε 36 μήνες.

"Ο αντίκτυπος του COVID μας έκανε να ξανασκεφτούμε το αρχικό χρονοδιάγραμμά μας γιατί δεν υπήρχε ζήτηση λόγω του ότι ήταν κλειστή η εστίαση", αναφέρει η CEO της εταιρείας Sylvia Wulf, τονίζοντας ότι "είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό τώρα γιατί  ξέρουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται". 

Η AquaBounty ισχυρίζεται ότι ο σολομός της είναι απαλλαγμένος από ασθένειες και αντιβιοτικά, λέγοντας ότι η εκτροφή και απραγωγή του έχει μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και δεν έχει εκτεθεί σε θαλάσσιες μολύνσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, ο γενετικά τροποποιημένος σολομός, παρά την ταχεία ανάπτυξή του, απαιτεί λιγότερη τροφή από τους σολομούς Ατλαντικού εκτροφής, ενώ η  τεχνολογία που εφαρμόζεται στην εκτροφή, διατηρεί καθαρό το νερό στις δεξαμενές 264.979 lt, καθιστώντας το περιβάλλον των ψαριών υγιές και καθαρό.

sylvia wulf aquabounty

Sylvia Wulf, CEO, AquaBounty

Αντιδράσεις από εταιρείες τροφίμων και retailers

Ωστόσο παρά την ζήτηση που επικαλείται η εταιρεία, δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και εταιρείες τροφίμων για την παραγωγή και διάθεση στην αγορά τέτοιων προϊόντων.

Η Aramark τον Ιανουάριο δεσμεύτηκε να μην πουλήσει τέτοιο σολομό, αναφέροντας, πέρα από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις πιθανές επιπτώσεις που έχει η εκτροφή τέτοιων ειδών στις αυτόχθονες κοινότητες που ζουν από την αλίευση άγριου σολομού.

Την ίδια άποψη ενστερνίζονται και άλλες μεγάλες εταιρείες τροφίμων, όπως η Compass Group και η Sodexo αλλά και μεγάλοι retailers των ΗΠΑ, εταιρείες θαλασσινών και εστιατόρια. Οι Costco, Kroger, Walmart και Whole Foods υποστηρίζουν ότι δεν πωλούν γενετικά τροποποιημένο σολομό, τονίζοντας ότι τέτοιου τύπου προϊόντα πρέπει να φέρουν και την ανάλογη σήμανση.

AP21147734382860.0

Καμπάνια από ακτιβιστές

Επιπλέον ακτιβιστές των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την καμπάνια Block Corporate Salmon, η οποία στοχεύει στην προστασία του άγριου σολομού και στη διατήρηση των δικαιωμάτων που έχουν οι τοπικές κοινότητες στη βιώσιμη αλιεία, μποϊκοτάροντας τον σολομό της AquaBounty.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA ενέκρινε το AquAdvantage Salmon ως "ασφαλές και αποτελεσματικό" το 2015, ενώ για την ώρα το μόνο εστιατόριο που ανακοίνωσε ότι θα εντάξει στο μενού του το εν λόγω προιόν είναι το εστιατόριο της Φιλαδέλφεια Samuels and Son Seafood.