Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
04.07.2020, 00:24

Η νέα εποχή στην εστίαση - Οι τάσεις που αναδεικνύονται

Η νέα εποχή στην εστίαση - Οι τάσεις που αναδεικνύονται

Του Θέμη Σαρανταένα*

Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) άλλαξε εντελώς τον τρόπο, που αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Όπως είναι αναμενόμενο, όλη αυτή η περίοδος έπληξε την οικονομία μας, με συγκεκριμένους κλάδους να πρωτοστατούν στην ύφεση. Η εστίαση χτυπήθηκε, και τώρα δειλά - δειλά επανέρχεται σε νέα δεδομένα. Θυμηθείτε πως η επίσκεψη σε έναν χώρο εστίασης είναι στην κουλτούρα μας, θεωρείται διασκέδαση, απόλαυση και πολλές φορές προτεραιότητα.

ΚΡΙΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Τα περιοριστικά μέτρα, που ισχύουν τώρα στην εστίαση, δημιουργούν – βάσει των ερευνών- μια κρίση ζήτησης (demand). Με άλλα λόγια, θέλεις να επισκεφτείς έναν χώρο και δεν μπορείς (χρειάζεσαι κράτηση, έχει χρονικό όριο στην παραμονή κ.α.), θες να ταξιδέψεις και δεν μπορείς κοκ. Ουσιαστικά, μιλάμε καθαρά για μια κρίση marketing και η σωστή προσέγγιση θα κάνει τις επιχειρήσεις εστίασης να ξεχωρίσουν και να αυξήσουν τον τζίρο τους.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ
Αξίζει, όμως, να μελετήσουμε κάποιες νέες τάσεις (αξίες), που αναδείχθηκαν:

  • Open Spaces – the new luxury: Όπως δείχνουν οι μελέτες οι ανοιχτοί χώροι είναι η νέα πολυτέλεια. Ο καταναλωτής θα πληρώσει – και ίσως πληρώσει και παραπάνω- για να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο που στο μυαλό του (και στην πραγματικότητα) είναι πιο ασφαλής για την μειωμένη μετάδοση του ιού.  Tip: Αν έχετε αυλή εκμεταλλευτείτε την
  • Social Distancing. Τι σημαίνει αυτό για έναν χώρο εστίασης; Πώς θα διασφαλίσει ο επιχειρηματίας πως οι πελάτες του θα διατηρούν τις αποστάσεις και θα προστατεύουν και τους εαυτούς τους αλλά και την επιχείρηση από πρόστιμα και κυρώσεις; Εδώ η τεχνολογία έχει έρθει να δώσει την λύση: εφαρμογές καταμετρούν τους πελάτες, ενημερώνουν για συνωστισμό και μπορούν να κάνουν και ιχνηλάτηση. Ήδη στην Μύκονο εμφανίστηκε η εφαρμογή “Safe Mykonos”. Tip: Λαμβάνετε ουσιαστικά μέτρα; Επικοινωνήστε τα!
  • Καθαρότητα – Clarity (όχι καθαριότητα). Οι καταναλωτές χρειάζονται να νιώθουν ότι βρίσκονται σε minimal, καθαρούς χώρους που στο μυαλό τους προσδίδει την έννοια του ασφάλειας. Έτσι χρειάζεται επανασχεδιασμός καταλόγων, χώρων, εικαστικών, πιάτων ώστε να γίνουν όπως προστάζει η ανάγκη των καταναλωτών. Tip: Γίνεστε πιο minimal; Τονίστε το!
  • Contactless. Η μεγαλύτερη εστία πιθανών μολύνσεων σε έναν χώρο εστίασης είναι ο τυπωμένος κατάλογος. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία και ωθήστε τους πελάτες σας να χρησιμοποιήσουν κινητό τους για να δουν το menu σας. Tip: Χρησιμοποιήστε QR Codes 
  • Μέτρα πρόληψης. Δυστυχώς όσο περνούν οι μέρες, ξεθαρρεύουμε και δεν προσέχουμε όσο θα έπρεπε. Είναι σημαντικό να δείχνετε το καλό παράδειγμα στους πελάτες σας. Προτιμήστε να διασφαλίσετε (και να επικοινωνήσετε) ότι δεν ξεχνάτε πως πρέπει να προσέχετε. Θα σας προτιμήσουν και οι πελάτες σας. Tip: Χρησιμοποιήστε συσκευασίες μιας χρήσεως  και Καταγράψτε τα στοιχεία κάθε πελάτη γιαν να μπορείτε να τον βρείτε σε περίπτωση θετικού κρούσματος.
  • Online Παραγγελίες. Για να αποφύγετε την συχνή επαφή σερβιτόρου και πελάτη, χρησιμοποιήστε την τεχνολογία ώστε οι πελάτες να παραγγέλνουν απευθείας μέσω του κινητού τους (instore online ordering system). Ένα τέτοιο σύστημα θα σας γλιτώσει από τον βραχνά της σύνδεσης πώλησης καθώς θα αυτοματοποιηθεί και οι προτάσεις για συμπληρωματικά προϊόντα θα γίνονται αυτόματα στον πελάτη. Tip: Αναβαθμίστε τους σερβιτόρους σας σε συμβούλους, εστιάστε στην εκπαίδευσή τους και αλλάξτε κατηγορία στην εμπειρία (experience) που παρέχετε στους πελάτες σας.


Η νέα κανονικότητα θα είναι διαφορετική. Ακόμα και εάν ο ιός εξαφανιστεί μαγικά, όλοι μας έχουμε υιοθετήσει νέες συνήθειες προστασίας από τις οποίες δεν θα απαλλαγούμε σύντομα. Ας τις γνωρίσουμε, ας τις κατανοήσουμε και ας τις εκμεταλλευτούμε για να εξελίξουμε τις επιχειρήσεις μας.

* Ο Θέμης Σαρανταένας είναι σύμβουλος marketing και καταστημάτων εστίασης