Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
06.05.2021, 18:41

Ashtons Consulting:Πότε να μην προχωρήσετε σε franchise της επιχείρησής σας

Ashtons Consulting:Πότε να μην προχωρήσετε σε franchise της επιχείρησής σας

Τους λόγους, για τους οποίους μια επιχείρηση εστίασης δεν αξίζει να κάνει franschise το δίκτυό της, αναφέρει η Ashtons Consulting.

ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Τα επιτυχημένα franchise διαθέτουν έναν εύκολο τρόπο διαχείρισης και λίγα σημεία, που χρειάζονται προσοχή. Επομένως, αν μια επιχείρηση, για να γίνει franchise, απαιτεί πολλές θέσεις εργασίας, που απαιτούν πολλές ώρες εκπαίδευσης σε διαφορετικά πόστα, τότε δεν είναι κατάλληλο το franchise για εσάς. 

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥ BRAND

Συνήθως, τη λύση του franchise επιλέγουν οι επιχειρήσεις, που έχουν ήδη ένα ισχυρό brand. Αν είστε μικρότερη επιχείρηση, ίσως πρέπει σε πρώτη φάση να ενισχύσετε το brand της επιχείρησής σας και έπειτα να προχωρήσετε σε franchise αυτής. Θα πρέπει να σκεφτείτε: "Ποιός ο λόγος να αγοράσει το brand μου σήμερα;". Αν βρείτε αρκετούς λόγους, τότε καλώς θα προχωρήσετε. Αν όχι, τότε πρέπει να ενισχύσετε τη φήμη σας. 

ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ
Το franchise πετυχαίνει, όταν η εταιρεία έχει ήδη αναπτυχθεί αρκετά, στηριζόμενη σε δικά της μέσα. Αν είστε υπερσυγκεντρωτικός και θέλετε να έχετε γνώση των πάντων, τότε το franchise δεν σας ταιριάζει. Αν δε έχετε μια σχετικά καλή φήμη, πρέπει να σκεφτείτε πως η έλλειψη ελέγχου του προϊόντος, που σερβίρεται υπό το brand σας, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση την ποιότητα των προϊόντων σας, επιδεινώνοντας τη φήμη σας. 

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έχει παρατηρηθεί στην αγορά η τάση να δίνεται η δυνατότητα franchise σε επιχειρήσεις, που θέλουν να προσελκύσουν ρευστότητα. Πρόκειται για λάθος τακτική, η οποία δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Το franchise αποτελεί μέσο ανάπτυξης μιας υγιούς επιχείρησης, και όχι τρόπος ενίσχυσης της ρευστότητάς σας. 

ΤΟΠΙΚΗ vs ΕΘΝΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Αρκετά εστιατόρια έχουν πετύχει, επειδή έχουν στο menu τους παραδοσιακές γεύσεις ή τοπικά εδέσματα. Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούν οι επιχειρηματίες αν η εντοπιότητα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας τους, αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Δηλαδή, θα υπάρχει ζήτηση σε μία ολόκληρη χώρα, ή μήπως υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένους λόγους, σε σημεία που είναι ήδη ανοιχτοί;