Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
17.12.2021, 16:39

Νέα εισφορά €0,04 σε χάρτινα προϊόντα μίας χρήσης βαραίνει την εστίαση

Νέα εισφορά €0,04 σε χάρτινα προϊόντα μίας χρήσης βαραίνει την εστίαση

Πρόσθετο κόστος για την εστίαση αποτελεί η εισφορά €0,04 σε χάρτινα προϊόντα (όπως χάρτινα κύπελα – ποτήρια για καφέ, αλλά και τα χάρτινα κουτιά) μίας χρήσης που προβλέπει η διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπογραμμίζεται δε ότι το ποσό της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος θα πρέπει αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ και θα πρέπει να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούται να τηρεί η επιχείρηση.

Η σχετική διάταξη αναφέρει τα εξής:

"Άρθρο 77

Διευκρίνιση ως προς την εφαρμογή της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος σε ορισμένα προϊόντα μιας χρήσης - Τροποποίηση του άρθρου 4 του ν. 4736/2020

Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4736/2020 (Α' 200) προστίθεται νέα περ. η':

«η) Η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος της περ. α' καταλαμβάνει και το σύνολο των ακόλουθων αντίστοιχων χάρτινων προϊόντων μιας χρήσης, ήτοι:

  • ηα) Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους
  • ηβ) Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επί τόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα".