Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
17.12.2021, 09:00

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα πρωτόκολλα στην εστίαση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα πρωτόκολλα στην εστίαση

Μια πρώτη γεύση από όσα έρχονται έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χθες ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν νέα μέτρα ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα, ενώ ήδη ανακοινώθηκε ότι από τις 19 Δεκεμβρίου, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που έρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Με δεδομένη τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα, ο κίνδυνος της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να είναι ίδιος με την Δέλτα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και όπως όλα δείχνουν τα νέα στοιχεία θα φέρουν αλλαγές στα πρωτοκόλλα εστίασης και διασκέδασης.

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τις εξελίξεις που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον στο μέτωπο της πανδημίας και όσα αναμένεται να αλλάξουν, καθώς συγκεντρώνονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ όλα τα δεδομένα μέχρι τώρα συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο μολυσματική, αλλά η ουσία είναι ότι αν νοσήσουν πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα η επιβάρυνση όσων κινδυνεύουν θα είναι ίδια και μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

"Αν ένα 10% νοσεί βαρύτερα και απευθύνεται σε ένα πληθυσμό 100 ανθρώπων, το 2% σε ένα πληθυσμό μερικών χιλιάδων μας δίνει αριθμό ασθενών πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μας δίνει ο αρχικός", εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος.

"Διαγνωστικά είμαστε προστατευμένοι όσο πάντα, αλλά είναι σκόπιμο να απέχουμε από μαζικές εκδηλώσεις, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα με μεγαλύτερη συστηματικότητα και να φροντίσουμε τον εμβολιασμό μας", υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως τα ισχύοντα πρωτόκολλα για εκδρομές, εκδηλώσεις, εστιατόρια, μαγαζιά είναι βέβαιο πως θα αναθεωρηθούν όταν έχουμε νέα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον.