Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
09.12.2021, 17:15

Horwath HTL: Οι νέες καταναλωτικές τάσεις στον τουρισμό μετά την πανδημία

Horwath HTL: Οι νέες καταναλωτικές τάσεις στον τουρισμό μετά την πανδημία

Τις καταναλωτικές τάσεις στον τουρισμό παγκοσμίως, έχει επηρεάσει, σε μεγάλο βαθμό, η υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με μελέτη της Horwath HTL, η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την ΣΟΛ Crowe, ο αντίκτυπος των περιοριστικών εθνικών μέτρων, που τέθηκαν σε εφαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια, όπως και η ίδια η διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές την καταναλωτική συμπεριφορά, επηρεάζοντας, άμεσα ή έμμεσα, τον τομέα της φιλοξενίας.

Σκοπός της μελέτης ήταν, να αναδείξει την προσαρμοστικότητα που θα πρέπει να έχουν, τόσο οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, όσο και οι ίδιοι οι προορισμοί.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρεται:

  • Στην εξέλιξη των καταναλωτικών συνηθειών, καθώς η υγεία, η ασφάλεια και οι διαδικασίες που εφαρμόζονται, είναι πλέον, βασική προτεραιότητα των ταξιδιωτών
  • Στις συνέπειες που έχει η πανδημία στις δαπάνες που αφορούν στον τουρισμό, καθώς, όσο μεγαλώνει η ανεργία, τόσο μειώνεται η δαπάνη για υπηρεσίες αναψυχής
  • Στο πώς έχουν διαμορφωθεί οι τάσεις επιλογής προορισμών τα τελευταία χρόνια, όπου οι ταξιδιώτες αναζητούν πιο πράσινους προορισμούς, προορισμούς ιδανικούς για digital nomads


Το δεύτερο μέρος της μελέτης επικεντρώνεται στον ελληνικό προορισμό, όπου τονίζεται η ανάγκη για ανασχεδιασμό του μίγματος εργαλείων και καναλιών προώθησης που χρησιμοποιεί για την προσέλκυση τουριστών, με γνώμονα πάντα την πλήρη ανάκαμψή του και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του.
Για κάθε ένα από αυτά τα εργαλεία που αξιολογείται και επιλέγεται από τον κάθε προορισμό, είναι σημαντικό να συνυπολογίζεται η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών λόγω της πανδημίας και να σταθμίζεται η απαιτούμενη επένδυση με την απόδοση των αντίστοιχων προωθητικών ενεργειών.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση της τεχνολογίας και στα οφέλη της για τον τουρισμό. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει δημιουργήσει νέες γέφυρες επικοινωνίας με τον καταναλωτή και επιπλέον, έχει δώσει τη δυνατότητα ελέγχου της αποδοτικότητας των διαφόρων εργαλείων, που επιλέγει ο κάθε προορισμός.