Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
02.12.2021, 12:00

Athens Holidays: Νέα επένδυση €2,31 εκατ. για το Fresh Hotel

Athens Holidays: Νέα επένδυση €2,31 εκατ. για το Fresh Hotel

Μπορεί η φετινή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας να ήταν σαφώς καλύτερη από την περυσινή "καταστροφική" χρονιά ελέω πανδημίας, ωστόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τα μεγέθη εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από το peak του 2019.
Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Athens Holidays, ξενοδοχειακή δραστηριότητα της οικογένειας Υφαντή – της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας – η οποία, αφού έχασε πέρυσι σχεδόν το 80% του τζίρου που είχε πετύχει το 2019, φέτος, η χρονιά αναμένεται να κλείσει περίπου με τον μισό τζίρο του προ πανδημίας έτους.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης, η οποία, όπως σημειώνει στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία από παράγοντες, όπως είναι:

  • H λήψη πρόσθετων μέτρων
  • O απαιτούμενος χρόνος για την ανακάλυψη του φαρμάκου και του εμβολίου
  • O χρόνος ανάκαμψης των χωρών (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη) που αποτελούν το κύριο πελατολόγιο των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την ψυχολογία των ταξιδιωτών κατά το β’ εξάμηνο της περυσινής χρήσης
  • O συνεδριακός τουρισμός, που έχει πληγεί λόγω και των απαγορεύσεων μεγάλων συναθροίσεων
  • Oι κρουαζιέρες, που ουσιαστικά μηδενίστηκαν πέρυσι, καθώς τροφοδοτούσαν τα ξενοδοχεία

Τονίζεται δε, με έμφαση ότι, η πανδημία έχει αλλάξει και αναμένεται να αλλάξει επιπλέον τις συνήθειες, τόσο των εταιρικών, όσο και των ιδιωτών πελατών, προβλέποντας πτώση των εσόδων από εκδηλώσεις και την εστίαση.

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Αναφορικά με τα ξενοδοχεία της εταιρείας, σημειώθηκαν ότι:

  • Το ξενοδοχείo, Fresh, στην Αθήνα, λειτούργησε μέχρι και 22-3-2020, διέκοψε από 23-3-2020 έως 14-7-2020 και λειτούργησε ξανά από 15-7-2020 έως 10-11-2020, οπότε και διέκοψε μέχρι την 13-5-2021
  • Στην Σάμο, τα δυο εποχικά ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν καθόλου το 2020


DATA
(σε € χιλ.)
Κύκλος εργασιών
2020: 1.067
2019: 5.221
Μεταβολή: (79,56%)
Μικτό αποτέλεσμα
2020: (426)
2019: 2.258
Μεταβολή: 26,14%
Αποτελέσματα προ φόρων
2020: (1.339)
2019: 318

ΝΕΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Την περασμένη χρονιά, η εταιρεία προχώρησε σε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της και στη λήψη νέου ομολογιακού δανείου, συνολικού ποσού € 2,08 εκατ., για το οποίο έχει λάβει περίοδο χάριτος ως προς την καταβολή της 1ης δόσης για χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά την υπογραφή της σύμβασης. Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει στα προγράμματα επιδότησης εργασίας εργαζομένων που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση (αναστολή, Συνεργασία κλπ), επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο μείωση του μισθολογικού κόστους για την περίοδο που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά ή λειτουργούν με χαμηλή πληρότητα. Τέλος, η εταιρεία, ως κρατικό μέτρο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, έλαβε εντός της χρήσης, με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, ποσό €800 χιλ. Με τις τρέχουσες συνθήκες, την αβεβαιότητα και το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί με το πέρας της κρίσης, η εταιρεία έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση της ρευστότητάς της.

ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Πρόσφατα, εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο επένδυση ύψους €2,31 εκατ., η οποία αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας του 4άστερου ξενοδοχείου, Fresh Hotel, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση της δυναμικότητας του ξενοδοχείου σε μονάδα με 150 δωμάτια, 257 κλινών, μέσω της λειτουργικής ενοποίησης του Fresh με το όμορο διατηρητέο κτίριο, Πίνδαρος, το οποίο θα αποκατασταθεί και θα επεκταθεί καθ’ ύψος.


Πηγή: Μάκης Αποστόλου BnB Daily