Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
01.12.2021, 10:09

Τουρισμός: Εφικτό το αισιόδοξο σενάριο για έσοδα €12 δισ. το 2021 – Εκρηκτική χρονιά το 2022

Τουρισμός: Εφικτό το αισιόδοξο σενάριο για έσοδα €12 δισ. το 2021 – Εκρηκτική χρονιά το 2022

Το 2021 ήταν μια χρονιά με πολλές προκλήσεις, αλλά και θετικές εκπλήξεις για τον ελληνικό τουρισμό, δήλωσε ο Ευθύμιος Λαμπαδιάρης, επικεφαλής Διεύθυνσης Hotels & Leisure Finance Division στην Eurobank, στη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η τράπεζα για τον κλάδο.
Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπαδιάρης, η Eurobank πίστευε στη ραγδαία ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια αναψυχής στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε, χάρη -σε μεγάλο βαθμό- στους εξής παράγοντες:

 • Βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού
 • Καθιέρωση καλού brand name ως ασφαλούς χώρας
 • Ευελιξία αεροπορικών εταιρειών

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπαδιάρη, τα μεγέθη του τουρισμού έχουν υπερβεί τις αρχικές προβλέψεις για ανάκτηση 40-50% των εσόδων του 2019. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurobank, τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν το 2021 τα €10 δισ. ή 55% του 2019. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, το πλέον αισιόδοξο σενάριο για έσοδα €12 δισ. (67% του 2019) παραμένει εφικτό.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Όπως συνέχισε ο κ. Λαμπαδιάρης, στα πολύ θετικά της σεζόν ήταν:

 • Επέκταση της τουριστικής περιόδου
 • Αύξηση του μέσου εσόδου ανά διανυκτέρευση

Όπως φαίνεται, τα resorts 4* & 5*, καθώς και οι Κυκλάδες, παρουσιάζουν την καλύτερη επίδοση. Η υποδεέστερη επίδοση των ξενοδοχείων πόλης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν λειτούργησαν το πρώτο 5μηνο του 2021, καθώς και στην αργή ανάκαμψη του business travel και του συνεδριακού τουρισμού.

ΖΗΤΗΣΗ
Από την πλευρά του, ο Κώστας Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, εκτίμησε ότι, το 2022 αναμένεται να είναι εκρηκτική χρονιά για τον τουρισμό. “Μιλώντας με πολλούς πελάτες μας, η ζήτηση για το 2022 είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ο κλάδος τα τελευταία 20 χρόνια”, δήλωσε ο κ. Βασιλείου.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν καλύψει το 40-50% της προσφοράς με προκρατήσεις, ποσοστό που μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα μπορούσε να φτάσει το 70%.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε, παράλληλα, και στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος το 2022:

 • Ελλειπείς τουριστικές υποδομές
 • Σημαντική έλλειψη υποδομών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης
 • Σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο και μη
 • Κλιματική αλλαγή

Αναφορικά με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ο κ. Λαμπαδιάρης υπογράμμισε ότι αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους ξενοδόχους, ενώ εκτίμησε ότι θα επιμείνουν και το 2022.
Όπως ανέφερε, οι αιτίες είναι:

 • Πολλά καταλύματα δεν λειτούργησαν το 2020, με μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων να βρίσκει αλλού δουλειά και να επιλέγει να μην επιστρέψει στον τουρισμό
 • Η ανάκαμψη το τελευταίο 8μηνο σε μητροπολιτικούς προορισμούς κράτησε πολύ κόσμο στα κέντρα
 • Υψηλό κόστος διανομής και μετακίνησης
 • Περιορισμοί σε ανθρώπους εκτός ΕΕ να εργαστούν εδώ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι κ.κ. Λαμπαδιάρης και Βασιλείου αναφέρθηκαν και στις επενδύσεις στον κλάδο. Όπως δήλωσαν, παρά την πανδημία, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό είναι αρκετά υψηλό και από ξένους και από υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λαμπαδιάρη, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Χαλκιδική.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ
Από την πλευρά του, ο Walter Lo Faro, Senior Director, Market Management Southern Europe της Expedia, ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο αποτέλεσε μια εξαίρεση παγκοσμίως, σε όλο το οικοσύστημα των ταξιδίων. Όπως ανέφερε, οι αγορές ανακάμπτουν, με τα ταξίδια να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τους ανθρώπους.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Lo Faro δήλωσε πως διαφαίνεται επιστροφή στο κανονικό, με αύξηση της ζήτησης, ενώ επιβεβαιώνεται η τάση ότι, οι Αμερικανοί λατρεύουν τη χώρα μας, με τις ΗΠΑ να παίρνουν μερίδιο αγοράς από την Βρετανία.Πηγή: Ελευθερία Πιπεροπούλου BnB Daily