Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
04.11.2021, 09:00

Οι προσαρμογές στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και οι πρώτες αντιδράσεις

Οι προσαρμογές στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και οι πρώτες αντιδράσεις

Η εστίαση είναι για μία ακόμη φορά ο κλάδος που πλήττεται πρώτος από τα νέα μέτρα. Οι νέες προσαρμογές αφορούν τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις καφετέριες.

Η νέα καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους ξεκινά από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου οπότε και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Πλέον θα ξεκινήσουν έλεγχοι σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες που υπάρχουν στη χώρα, με εξαίρεση τους τομείς που καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής και υγείας αλλά και στις εκκλησίες.

Ελεγχοι δεν θα γίνονται μόνο σε ανεμβολίαστους για τα rapid test αλλά και σε εμβολιασμένους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως φαίνεται στη νέα ΚΥΑ, θα αναφέρεται πως οι εργοδότες θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο των ελέγχων ο οποίος και θα εξετάζει πριν την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο το rapid test. Όσοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της επιχείρησης θα περνούν κανονικά στο χώρο εργασίας.

Ειδικότερα, από το Σάββατο θα ισχύουν τα εξής:

Δύο τεστ (rapid ή μοριακά) εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι εργαζόμενοι σε:

  • δημόσιο τομέα
  • ιδιωτικό τομέα

Υποχρεωτική θα είναι επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ για την είσοδο σε μεικτούς εξωτερικούς χώρους εστίασης.

ΠΟΕΣΕ: Σε άτυπο lockdown ξανά η εστίαση

Την ίδια στιγμή έντονος είναι ο προβληματισμός και στο χώρο της εστίασης, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) να κάνει λόγο για νέο lockdown στον κλάδο.

"Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης", επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση ενώ σημειώνεται πως "αναμφισβήτητα τα νέα μέτρα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων".

"Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων. Η ΠΟΕΣΕ και τα Μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν", συμπληρώνει η ΠΟΕΣΕ και καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις:

  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
  • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας