Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
21.10.2021, 09:00

Βιώσιμα θαλασσινά για εστιατόρια - Τα βασικά που πρέπει να ξέρετε

Βιώσιμα θαλασσινά για εστιατόρια - Τα βασικά που πρέπει να ξέρετε

Είτε σχετίζεται με την προμήθεια τροφίμων είτε με τις μεθόδους διάθεσης, η βιωσιμότητα είναι στην πρώτη γραμμή των τάσεων και των ανησυχιών για τις υπηρεσίες τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του κινήματος βιωσιμότητας είναι η υγεία των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής.

Τι είναι τα Βιώσιμα Θαλασσινά;

Βιώσιμα θαλασσινά είναι κάθε ψάρι ή οστρακοειδές που αλιεύεται για κατανάλωση με τρόπο που δεν απειλεί το οικοσύστημά του ή τη σταθερότητα του είδους. Ο τρόπος εκτροφής, συγκομιδής ή άγριας αλιείας των ψαριών δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον μελλοντικό πληθυσμό του συγκεκριμένου είδους. Η αλιευτική μέθοδος επίσης δεν μπορεί να μολύνει υπερβολικά το περιβάλλον στο οποίο ζει το είδος.

Τα θαλασσινά είναι μια μεγάλη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών Α, Β και D, γεγονός που τα καθιστά βασικά σε διάφορα μενού σε όλο τον κόσμο.

Σερβίρετε εποχιακά ψάρια

Όπως τα λαχανικά έχουν καλλιεργητική περίοδο, έτσι και οι πληθυσμοί των ψαριών ποικίλλουν ανάλογα με τις εποχές και την τοποθεσία. Οι ιστότοποι Seafood Watch και FishWatch.gov μπορούν να σας δώσουν μια εικόνα για το ποια είδη ευδοκιμούν κατά την τρέχουσα σεζόν και ποια εξαντλούνται, ώστε να μπορείτε εύκολα να κάνετε βιώσιμες προσαρμογές μενού.

Μπορείτε να επεκτείνετε το μενού θαλασσινών προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές θαλασσινών. Τα vegan θαλασσινά είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο. Μπορείτε να βρείτε vegan sashimi σολομού και τόνου, γαρίδες και καλαμάρι.

Ελέγξτε για ετικέτες πιστοποίησης ψαριών κατά την αγορά

Όταν ψάχνετε για υψηλής ποιότητας και βιώσιμα αλιεύματα για το εστιατόριο θαλασσινών σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε πιστοποιήσεις θαλασσινών σε συσκευασίες ή προθήκες.