Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
08.10.2021, 15:00

Η Ergon Foods ξεκινάει την ανάπτυξη στην Μ. Ανατολή – Ζημιές και -40% στον τζίρο

Η Ergon Foods ξεκινάει την ανάπτυξη στην Μ. Ανατολή – Ζημιές και -40% στον τζίρο

Το σχεδιαζόμενο, εδώ και καιρό, άνοιγμα στην Μέση Ανατολή επιχειρεί η Ergon Foods, όπως ανέφερε στο πλαίσιο του 1ου Αραβο-Ελληνικού Συνεδρίου Τροφίμων, ο CEO της εταιρείας, Θωμάς Δούζης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, "τώρα ξεκινάμε την ανάπτυξη του δικτύου μας στην Μέση Ανατολή, με καταστήματα, εστιατόρια και παντοπωλεία. Η αρχή γίνεται από την Ντόχα του Κατάρ και θα συνεχίσουμε στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Σαουδική Αραβία".

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
Θυμίζουμε ότι, πριν την πανδημία, τον Φεβρουάριο του 2020, υπέγραψε συμφωνία (Master Franchise) για το άνοιγμα 17 franchise καταστημάτων στην Μέση Ανατολή, ξεκίνησε τη λειτουργία νέου καταστήματος Ergon στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ετοιμαζόταν για το άνοιγμα νέων καταστημάτων πώλησης ετοίμων προϊόντων (Ergon To Go) στην Αθήνα, αλλά και τη διεύρυνση του υφιστάμενου Master Franchise στην Κύπρο κατά 5 καταστήματα. Ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 ανέβαλε αυτόν τον σχεδιασμό.

DATA Ergon Foods
Καταστήματα: 25
Προϊόντα: 1.200

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ 2020
Η διοίκηση της εταιρείας έχει ως στόχο να επανέλθει στην κανονικότητα, καθώς πέρυσι, υπέστη σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας.

DATA
(σε € χιλ.)

Κύκλος εργασιών
2020: 3.649
2019: 6.048
Μεταβολή: -39,66%
EBITDA
2020: 35
2019: 1.130
Αποτέλεσμα προ φόρων
2020: (262)
2019: 825

ERGON HOUSE
Στις ετήσιες καταστάσεις αναφέρεται πως, καθώς το κύριο υποκατάστημα της εταιρείας (Ergon House) συνολικής επένδυσης άνω των €2 εκατ. διένυσε κατά τη χρήση 2020 τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, σημείωσε ιδιαίτερα αυξημένες αποσβέσεις, της τάξης των €205 χιλ., οι οποίες, λόγω της πανδημίας, δεν συνδυάστηκαν με τις αναμενόμενες πωλήσεις και οδήγησαν κατά κύριο λόγο, σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Σημειώνεται ακόμη, ότι το Νοέμβριο του 2020, στο κατάστημα εκδηλώθηκε πυρκαγιά, στο υπόγειο του κτιρίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές παγίων συνολικής αναπόσβεστης αξίας €53 χιλ., καθώς και περαιτέρω ζημίες εξοπλισμού και τροφίμων, ποσού €12 χιλ. Η εταιρεία, έχοντας συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια, που καλύπτουν τον πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς, υπέβαλε προς την ασφαλιστική της εταιρεία (Eurolife) απαίτηση συνολικού ποσού €65 χιλ.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Οι βασικοί στόχοι και για φέτος παραμένουν:

  • Η βέλτιστη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών
  • Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφύλαξη του κύκλου εργασιών, με προσδοκώμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς
  • Ο περαιτέρω εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους


ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, η διατήρηση και εξάπλωση της COVID-19 και των μεταλλάξεών της στην Ελλάδα, οδήγησε σε περαιτέρω περιορισμό του τζίρου της εταιρείας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ωστόσο με την πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων να αίρεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετράμηνου, η οποία συνοδεύτηκε και από σταδιακό άνοιγμα των ταξιδιωτικών αγορών, δημιουργήθηκε αισιοδοξία για την έλευση μιας περιόδου γρήγορης προσαρμογής και ανάκαμψης, ενισχυόμενη από την αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμένου πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

ERGON AGORA EAST
Η εταιρεία, θεωρώντας ευοίωνες τις προοπτικές, τόσο του κλάδου των τροφίμων, όσο και του τουρισμού και της εστίασης, ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου υποκαταστήματος (Ergon Agora East) της θυγατρικής της εταιρείας, Αγορά Τροφίμων ΙΚΕ, στην περιοχή αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί έναν “υβριδικό” πολυχώρο φαγητού και υπεραγοράς, μαζί με άλλου είδους concepts (φούρνο, καφέ, κήπο, κάβα κλπ).

ΝΕΟ ERGON TO GO
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος, ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει, βάσει του αρχικού προγραμματισμού της, στην έναρξη νέου καταστήματος, Ergon To Go, επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ, επίσης, υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής επενδυτικού έργου στις διατάξεις του Ν.4399/2016, για τη δημιουργία ξενοδοχείου.

Μάκης Αποστόλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.