Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
03.04.2021, 19:13

Tι πρέπει να προσέχετε για να πάρετε μέρος των ...€330 εκατ.

Tι πρέπει να προσέχετε για να πάρετε μέρος των ...€330 εκατ.

Του Παναγιώτη Καραλίβανου, CEO του Νηρήις

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης του κλάδου της εστίασης ύψους €330 εκατ. Πρόκειται για ένα πακέτο σημαντικής στήριξης, το οποίο θα βοηθήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες είναι σημαντικές, καθώς ο κλάδος μετρά πολλούς μήνες που παραμένει κλειστός.Τα μέτρα μπορούν να χαρακτηριστούν εμπροσθοβαρή και οριζόντια, επομένως απευθύνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης και κυρίως στις μικρομεσαίες. 

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ 
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή ως προς τις προθεσμίες και όσα χρειάζεται να προσκομίσουν οι επιχειρηματίες εστίασης. Τα βασικά σημεία του προγράμματος αυτού, που θέλουν σημασία, είναι τα εξής:

  • Στόχος του είναι η παροχή κεφαλαίου κίνησης, με σκοπό την αγορά των πρώτων υλών τους πρώτους μήνες που ανοίξει η αγορά
  • Δίνεται 7% επί του τζίρου του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα 
  • Το μέγιστο ποσό είναι €100 χιλ., το οποίο αφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις
  • Η εταιρεία πρέπει να έχει υποστεί μείωση του τζίρου σε σχέση με το 2019 πάνω από 30%
  • Η υποβολή αιτήσεων είναι η τελευταία μέρα του Ιουλίου, δηλαδή 31-7-2021
  • Η έναρξη του προγράμματος θα καθοριστεί από την έγκριση από την ΕΕ
  • Η καταβολή θα γίνει άμεσα, μετά την έγκριση για το σύνολο του ποσού
  • Οι αιτήσεις θα επεξεργάζονται άμεσα

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως οι επιχορηγήσεις θα δοθούν στη βάση των εσόδων. Και εδώ κρύβεται το σημείο παγίδα, καθώς πολλές επιχειρήσεις το 2019, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, δεν δήλωναν πάντα τα έσοδά τους. Το ίδιο ισχύει και στα έξοδα, με μισθωτήρια που ήταν μικρότερα από όσα πραγματικά ίσχυαν. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο στην εστίαση, αλλά σε όλη την αγορά. Άρα, στο εξής, στα έσοδα και τα έξοδα μιας επιχείρησης πρέπει να υπάρχει συνέπεια ως προς την καταγραφή τους. Τέλος, οι επιχειρηματίες πρέπει να συμβουλευτούν εξειδικευμένα γραφεία που έχουν εμπειρία από τις διαδικασίες τέτοιων προγραμμάτων.