Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
20.09.2021, 18:00

Στην "πρίζα" οι πλατφόρμες μετά το...ατυχές μήνυμα του efood

Στην "πρίζα" οι πλατφόρμες μετά το...ατυχές μήνυμα του efood

Μεγάλη αναστάτωση δημιούργησε στην αγορά του delivery το μήνυμα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα η efood σε διανομείς της, σύμφωνα με το οποίο, τους πρότεινε συνεργασία freelancing, προκειμένου να συνεχίσουν, να εργάζονται για την εταιρεία, "διαφορετικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης".
Αρκετοί εργαζόμενοι, που συνεργάζονται με την κορυφαία πλατφόρμα delivery στη χώρα μας, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση αυτή, ενώ στα social media, πελάτες του efood προχώρησαν (ή δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν) σε κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα.
Παράλληλα, η efood βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, για το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα μας, μέσω του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

"FREELANCER... RIDER"
Ειδικότερα, η… “αρχή του κακού” έγινε με την ενημέρωση διανομέων της efood, η οποία ανέφερε: "Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ, στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου, εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις, να εργάζεσαι ως freelancer. Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα”.

374b8647099c4f97852fb1216437844f1

ΕΚΑ: "ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΑΝΕΡΓΟΣ Ή ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ"
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε,"τη μεθόδευση της εταιρείας efood, να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι)".
Πρόσθεσε δε ότι, "αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του αντιεργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21), (η efood) έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους, θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης".
Σημείωσε ότι, ήδη, οι συμβάσεις των περίπου 2.700 εργαζόμενων είναι κυρίως συμβάσεις εικονικής εργολαβίας, διαμέσου της Manpower. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες, αλλά όπως λέει το ΕΚΑ, "η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους".

"ΣΥΓΝΩΜΗ...ΛΑΘΟΣ"
Το μεσημέρι της Παρασκευής ακολούθησε ανακοίνωση της efood, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις που δημιούργησε το μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι αποδοκιμάζει τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία, καθώς, "δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας".
Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι "θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood, πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας, που έγινε προς 115 διανομείς, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και, σε καμία περίπτωση, δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές".

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι "στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους διανομείς, (η efood) παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση."

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΚΟΜΗ 7.000 ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΟ 2022
Μάλιστα, ανέφερε με έμφαση ότι η efood, η οποία αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα, σχεδιάζει τη δημιουργία ακόμη 7.500 θέσεων εργασίας εντός του 2022, εκ των οποίων οι 7.000 θα είναι διανομείς.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
Τόσο πριν, όσο και μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, το FnB Daily απευθύνθηκε τόσο στην efood, όσο και στην εταρεία επικοινωνίας, με την οποία συνεργάζεται, ζητώντας διευκρινίσεις επί της ουσίας του θέματος. 
Ρωτήσαμε, λοιπόν: 

  • Πρώτον, τι ακριβώς παίρνει πίσω η efood από την αρχική επικοινωνία με τους συνεργάτες της; Δηλαδή, ποια είναι η λάθος διατύπωση, που αποσύρεται, και πώς αντικαθίσταται; 
  • Δεύτερον, πόσοι διανομείς είναι με ορισμένου χρόνου σύμβαση και πόσοι freelancing;
  • Τρίτον, πώς καθορίζεται ο "προσωπικός προγραμματισμός σε ώρες και ημέρες εργασίας" αλλά και ο τόπος;
  • Τέταρτον, τι ισχύει μέχρι σήμερα και θέλει η efood να αλλάξει;

Επιπλέον, απευθυνθήκαμε και στην Manpower. 
Από καμία από τις τρεις πλευρές δεν λάβαμε απάντηση στα ερωτήματά μας. 

wolt 910x521

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την efood, φαίνεται πως έχει ανοίξει ο... ασκός του αιόλου για τις εταιρείες delivery, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως η αρνητική δημοσιότητα για την efood θα έχει, έστω παροδική, αρνητική επίπτωση στις πωλήσεις της εταιρείας. Ορισμένοι, μάλιστα, παράγοντες του κλάδου τροφίμων και ποτών, από μεγάλες εταιρείες, εκφράζουν τη θέση πως ίσως υπάρξουν και επιπτώσεις στις σχέσεις με τις πολυεθνικές, που συνεργάζεται. Υπενθυμίζεται πως μεγάλοι προμηθευτές είναι πολυεθνικές, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς. Ήδη, το app της συγκεκριμένης πλατφόρμας έχει βαθμολογία 1, από 2,5 προηγουμένως, κάτι που δείχνει πως και οι καταναλωτές έχουν θυμώσει με το... λάθος.

WOLT ΣΤΟ FNB DAILY:  ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Το FnΒ Daily απευθύνθηκε στον δεύτερο μεγάλο παίκτη της αγοράς, την Wolt, η οποία απάντησε πως "οι 3.000 συνεργάτες διανομής μας επιλέγουν ελεύθερα πότε, πού και πώς θα εργαστούν". Μάλιστα, η εταιρεία έχει πρόγραμμα αξιολόγησης της ικανοποίησης των διανομέων. "Οι συνεργάτες διανομής αξιολογούν θετικά τη συνεργασία τους με τη Wolt, και αυτό αποτυπώνεται στην πρόσφατη τριμηνιαία έρευνα ικανοποίησης της εταιρείας, όπου και αξιολόγησαν τη συνεργασία τους με τη Wolt με 4,2, με άριστα το 5", αναφέρει η εταιρεία, ενώ καταλήγει, λέγοντας πως "ενδεικτικό της αποδοχής του μοντέλου, που εφαρμόζει η Wolt, είναι οι 7.000 εκκρεμείς αιτήσεις από ανθρώπους, που επιθυμούν να γίνουν συνεργάτες της".

ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Πάντως, κοινή είναι η άποψη των παραγόντων του κλάδου πως, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα apps των πλατφορμών delivery θα υποστούν γενικότερα κάμψη από καταναλωτές, που θα θελήσουν να δείξουν, μέσω...αποχής από παραγγελίες - ή ακόμη και με κλείσιμο των λογαριασμών τους - τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διανομείς. Οι επιτελείς επικοινωνίας των πλατφορμών έχουν πολλή δουλειά να κάνουν, προκειμένου να καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα, που έχει δημιουργηθεί.

Μάκης Αποστόλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νικόλας Ταμπακόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.