Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
10.04.2021, 18:37

Αναλυτικά το ΕΣΠΑ για την εστίαση ύψους €330 εκατ.

Αναλυτικά το ΕΣΠΑ για την εστίαση ύψους €330 εκατ.

Του Παναγιώτη Καραλίβανου, CEO της Νηρήις

 Στο προηγούμενο Horeca Open είχαμε γράψει για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που τρέχει για την εστίαση. Ωστόσο σήμερα, μπορώ να παρουσιάσω περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο αυτό πρόγραμμα, καθώς έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται οι δράσεις του. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η νέα δράση ''Επανεκκίνηση της Εστίασης'', με προϋπολογισμό €330 εκατ., παρέχει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις της εστίασης, με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εντάσσεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως δράση για την καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Έτσι, η δράση θα φέρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αιτήσεις ακόμη δεν έχουν καταληκτική ημερομηνία έναρξης, καθότι αναμένεται η έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά έως τις 31/7/2021.

ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η αίτηση θα αξιολογείται άμεσα και το ποσό θα καταβάλλεται αμέσως μετά την ένταξη και έγκριση της αίτησης. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Κύρια προϋπόθεση είναι η ανάλωση του κεφαλαίου κίνησης πριν τις 31/12/2021. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020, το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

  • (κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας]365%
  • Η μέγιστη ενίσχυση ορίζεται σε €100 χιλ.  ανά ΑΦΜ

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020, σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση
  • Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Οι ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ:

  • Κύριοι ωφελούμενοι από την δράση αυτή, είναι οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης με κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης

Οι ΑΙΤΗΣΕΙΣ:

  • Θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση (www.ependyseis.gr).
  • Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 31 Ιουλίου 2021, προκειμένου να μπορέσουν να ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις