Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
03.09.2021, 12:00

Οι φόβοι και οι εκτιμήσεις για καφέ στα €5

Οι φόβοι και οι εκτιμήσεις για καφέ στα €5

Κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα στα προϊόντα στην Ελλάδα και δεν αποκλείετοανι κυβερνητικές παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Για το θέμα αυτό μίλησε την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. 

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα τον καφέ που όπως είπε μπορεί από τα €2 να φτάσει ακόμα και στα €5. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός που μίλησε για ανατιμήσεις άνω του 40% στις ζωοτροφές και στις πρώτες ύλες που επηρεάζουν ακόμη και την οικοδομή.

Το κλίμα διεθνώς

Αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν στον κόμβο εξαγωγής αγαθών Χο Τσι Μιν και βάζουν «βόμβα» στις παγκόσμιες προμήθειες καφέ, αλλά στην τιμή του που μέχρι στιγμής καταγράφει αύξηση 50%. Το Βιετνάμ είναι ο παραγωγός μιας εκ των δύο βασικών ποικιλιών, της Ρομπούστα (Robusta) που χρησιμοποιείται στον στιγμιαίο καφέ αλλά και σε ορισμένες ποικιλίες εσπρέσο.

Οι τιμές χονδρικής, σύμφωνα με το BBC, έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής από την αρχή του χρόνου κατά περίπου 50%.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του lockdown δημιουργούν πολλές δυσκολίες στη μεταφορά αγαθών -συμπεριλαμβανομένου και του καφέ- στα λιμάνια από όπου εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και το υψηλό κόστος μεταφοράς. Όπως έχει γράψει το horecaopen, ορισμένες εταιρείες, όπως η Starbucks, έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου και δεν θα αισθάνονται πραγματικά τα αποτελέσματα του υψηλότερου κόστους στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Ωστόσο, άλλες εταιρείες, όπως η JM Smucker, αύξησαν το κόστος λιανικής πώλησης. Αυξήσεις ανακοίνωσαν η γερμανική Tchibo και η ιαπωνική UCC Coffee.