Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
01.09.2021, 12:00

Η έλλειψη προσωπικού στην εστίαση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο

Η έλλειψη προσωπικού στην εστίαση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο

Η έλλειψη προσωπικού στην εστίαση και κυρίως προσωπικού με εμπειρία, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. 

Τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος και η εστίαση στην Ελλάδα σχολίαζε στις αρχές του καλοκαιριού δημοσίευμα των Financial Times, αλλά όπως φαίνεται ανάλογα προβλήματα στην εστίαση υπάρχουν σε όλες τις χώρες.

Για παράδειγμα ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον ανοιχτό το μεσημέρι λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο David Moore, ο ιδρυτής του Pied à Terre στο Λονδίνο, δήλωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει το μεσημεριανό μενού του εστιατορίου για να “συντηρήσει" το εξαντλημένο εργατικό δυναμικό του. "Αν τους πιέσω σε δύο εβδομάδες, δεν θα έχω εστιατόριο", είπε στο BBC.Ο κ. Moore είναι ο τελευταίος από πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τομέα της φιλοξενίας που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού. 

Και η Γερμανία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα

Κάτι ανάλογο γίνεται και στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, φέτος το καλοκαίρι θα έπρεπε τα εξωτερικά τραπέζια να είναι γεμάτα και τα ξενοδοχεία υπερπλήρη, αλλά η εικόνα είναι διαφορετική. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη δυσκολία να απασχολήσουν βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την Ενωση Γαστρονόμων και Ξενοδόχων Γερμανίας (Dehoga), ιδιαίτερα έντονες είναι οι ελλείψεις σε άτομα που θα απασχολούνταν ως σερβιτόροι.

Βάσει στοιχείων της Dehoga, το 40% των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς, αλλάζει επάγγελμα...