Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
30.08.2021, 21:14

Αλκοολούχα ποτά: 4η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ των 27 η Ελλάδα

Αλκοολούχα ποτά: 4η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ των 27 η Ελλάδα

Στη λίστα με τις πιο ακριβές χώρες στην αγορά αλκοολούχων ποτών παραμένει η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 που ανακοίνωσε η Eurostat, βρίσκεται στην 4η θέση των 27 των ΕΕ και στην 7η, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν ανήκουν στην Ένωση.
Ειδικότερα, η χώρα μας βρίσκεται 36,8% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (στις 136,8 μονάδες) και παρά τη μείωση της ψαλίδας την περασμένη τριετία, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ υψηλότερα από πολλές ανταγωνίστριες χώρες του Νότου στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, όπως είναι π.χ. η Ισπανία (89,1 μονάδες), η Κύπρος (103,4), η Ιταλία (103,8) και η Πορτογαλία (105,9).
Ακόμη και η Τουρκία, η οποία προ πενταετίας εμφάνιζε 209,5 μονάδες έναντι 128,4 της Ελλάδας, πέρυσι η διαφορά περιορίστηκε μόλις σε 8,1 μονάδες

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ – ΠΙΟ ΦΘΗΝΗ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Στην κορυφή βρίσκεται η Φινλανδία, όπου ο σχετικός δείκτης ανέρχεται στις 193 μονάδες, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (180,7) και η Σουηδία (156). Στην 4η θέση είναι, όπως προαναφέραμε η Ελλάδα, ενώ αν συμπεριληφθούν Νορβηγία, Ισλανδία και Τουρκία, υποχωρεί στην έβδομη θέση.
Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες τιμές στα αλκοολούχα ποτά εμφανίζει η Ουγγαρία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη συγκεκριμένη κατηγορία να βρίσκεται στο 72,7 (σχεδόν δηλαδή στο μισό της Ελλάδας), ενώ ακολουθούν βαλκανικά κράτη και πιο συγκεκριμένα, Ρουμανία (73,8 μονάδες), Β. Μακεδονία (76,2), Βοσνία Ερζεγοβίνη (76,6) και Βουλγαρία (80,5 μονάδες).πίνακας στο email

ΦΟΡΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ
Σημαντικότατο μερίδιο για τις… "τσουχτερές" τιμές των αλκοολούχων ποτών έχουν ασφαλώς, οι φόροι (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κ.λπ)., οι οποίοι ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τον τελικό καταναλωτή.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 51% της τελικής τιμής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού καλύπτει ο ΕΦΚ (περίπου το 1/3) και ο ΦΠΑ. Η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) στην Ευρώπη, και τον πρώτο υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά €1.500 υψηλότερος από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.

ΕΦΚ ανταγωνιστριών χωρών (στοιχεία Μάιος 2020)ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σημειώνεται επίσης, πως η αύξηση των φόρων και των τιμών έχει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην εγχώρια αγορά, αυξάνοντας τα κίνητρα λαθρεμπορίου, όσο και στο τουριστικό προϊόν, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων (EUIPO, 2016) τοποθετούν την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ, με ποσοστό 11%, με κριτήριο το μέγεθος των χαμένων πωλήσεων αλκοολούχων ποτών ως προς το σύνολο των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά.

Ενδεικτική δομή φιάλης αλκοολούχου ποτούΜάκης Αποστόλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.