Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24.04.2021, 16:58

Πάνω από €1 δισ. για την επιβίωση της αγοράς

Πάνω από €1 δισ. για την επιβίωση της αγοράς

O κλάδος της εστίασης είναι από αυτούς που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Πλέον, ο κλάδος μετά το Πάσχα ανοίγει, όμως παρέμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα και ίσως και άδικα, καθώς τηρούσε τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Ωστόσο ο κλάδος έχει λάβει ή πρόκειται να πάρει πάνω από €1 δισ. συνολικά από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η δημοσιονομική ικανότητα της χώρας.Το Horeca Open αναφέρει κάθε δράση που έχει ληφθεί και όσες πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον. 

ΕΣΠΑ €330 ΕΚΑΤ.
Το πιο πρόσφατο μέτρο που έχει ανακοινωθεί είναι αυτό του ΕΣΠΑ ύψους €330 εκατ., για το οποίο έχει γράψει σε προηγούμενα τεύχη το newsletter. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία νέα δράση παροχής κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αφορά σε μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα €100 χιλ. ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ €670 ΕΚΑΤ.
Για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το €1 δισ. Και για τους 260.000 περίπου, από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου, που τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε €720 εκατ. για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.