Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
23.07.2021, 14:38

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: Απαλλαγή ενοικίου για Ιούλιο & Αύγουστο - Αναγκαία η πρόσθετη χρηματοδότηση

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: Απαλλαγή ενοικίου για Ιούλιο & Αύγουστο - Αναγκαία η πρόσθετη χρηματοδότηση

Προτάσεις για την ενίσχυση του κλάδου, που, όπως αναφέρουν προσπαθεί να επιβιώσει, τόνισαν κατά την συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Κύκλου Επαγγελματιών εστίασης.

Συγκεκριμένα τόνισαν ότι τα άμεσα βήματα για «να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις» είναι

  • Απαλλαγή ενοικίων για Ιούνιο Αύγουστο
  • Επαναφορά 60-40 μέχρι τέλος του έτους και αναστολές
  • Επαναφορά 12 0δοσεων
  • Οι επιστρεπτέες να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες
  • Να δοθεί άμεσα το 7% του κεφαλιού επανεκκίνησης
  • Να εξαλειφθούν τα τέλη και πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα του 2021-21
  • Να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι άδειες χρήσης παράδοσης για μουσική

Υπογραμμίζεται δε ότι τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις, τόσο ιιδωτικού, όσο και δημόσιου χαρακτήρα, χρειάζονται κούρεμα, ενώ πέραν αυτών προς το δημόσιο υπάρχει μπαράζ αγωγών από εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων προς επιχειρηματίες.

«Υφιστάμεθα ένα μπαράζ επιθέσεων απο παντού και χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση από την Κυβέρνηση», αναφέρει το μέλος Μαρία Μποτονάκη.

"Κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά τη διακοπή"

Στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η εστίαση και κατά την επαναλειτουργία της, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Γιώργος Καββαθάς (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ). «Είμαστε σαν τον ασθενή που ξυπνάει από το κώμα και κάνει τα πρώτα του βήματα. Χρειαζόμαστε στήριξη και η κυβέρνηση δεν πρέπει να μας αφήσει, γιατί πέρσι η εστίαση έχασε το 38% του τζίρου της. Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν μείωση πάνω από 50% - 60% στον τζίρο τους και μιλάμε ότι δεν έχουν καμία στήριξη κατά την καταστροφή»,.

Σημειώνει δε ότι το θέμα των ενοικίων είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» ανάκαμψης του κλάδου, λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να καταβάλλουν ενοίκιο στους εκμισθωτές για τον Ιούνιο, που, μεγάλο μέρος αυτών λειτούργησαν με μειωμένο τζίρο, λόγω του ότι οι εσωτερικοί χώροι ήταν κλειστοί.

"Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα"

Ερωτηθείς από το FnB Daily ο κ. Καββαθάς για το τι απαντούν σε όσους υποστηρίζουν ότι η εστίαση έχει λάβει γενναία στήριξη από την πολιτεία τονίζει ότι ο κλάδος «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε μηδενίσει τα μέτρα στήριξης το θέμα είναι εάν ειναι ικανά να κάνουν τον κλάδο να σταθεί στα πόδια του και να επαναλειτουργήσει. Η πιο μικρή επιχείρηση έχει ανελαστικές μηνιαίες δαπάνες εξαιρουμένου του ενοικίου απο €2 - €3 χιλ. Μιλάμε ότι με οκτώ μήνες κλειστοί είμαστε χρεωμένοι κατά 24 χιλ».

Πλήρης διαγραφή τελών και προστίμων

Επιπλέον ζητήθηκε να διαγραφούν πλήρως τα τέλη και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και  το πάγιο αίτημα να μην χρεωθούν οι επιχειρήσεις τα τέλη για το διάστημα που λειτούργησαν τις επιχειρήσεις.

Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.