Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
13.07.2021, 20:16

Αντιδράσεις στην Κύπρο για τα μέτρα στον κλάδο εστίασης

Αντιδράσεις στην Κύπρο για τα μέτρα στον κλάδο εστίασης

Σειρά προτάσεων και εισηγήσεων, για μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, με στόχο, τόσο την αύξηση των εμβολιασμών ανάμεσα στην κοινότητα, όσο και για την εξεύρεση της φόρμουλας εκείνης, που δεν θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές υποστατικών να ελέγχουν τα safe passes των πελατών τους, κατατέθηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, στον Υπουργό Υγείας Κύπρου, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Ο ΠΑΣΙΚΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΜΕΙΩΣΗ 60% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ
Συγκεκριμένα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) κατέγραψε ακυρώσεις κρατήσεων, προστριβές μεταξύ υπαλλήλων και πελατών, αλλά το κυριότερο, μειώσεις στα έσοδα των εστιατορίων μέχρι και 60%, σε σύγκριση με πέρσι.
Σε αυτά, έρχεται να προστεθεί και η άρνηση των υπαλλήλων να ελέγχουν για safe pass, υπό το φόβο ότι θα έρθουν σε κάποια στιγμή, αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινικές ευθύνες.
Μεταξύ άλλων, εξετάζουν το ενδεχόμενο μέχρι και να βάλουν λουκέτο στα υποστατικά τους, καθ’ όλη τη διάρκεια που θα ισχύει το μέτρο. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται και μαζικές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών. Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς ιδιοκτητών υποστατικών/χώρων εστίασης, είναι πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα ισχύσουν μόνο σε περίπτωση που δεν διαφοροποιηθεί η στάση της κυβέρνησης επί του ζητήματος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΒΕΚ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ
Εξάλλου, διαφωνία για τη μετάθεση της ευθύνης και του ελέγχου στους επιχειρηματίες, για τους χώρους που προβλέπεται η κατοχή safe pass, εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία ΠΟΒΕΚ.
"Αυτός ο έλεγχος και πολύ περισσότερο η επιβολή ποινών στους επιχειρηματίες, δημιουργούν προβλήματα. Ο έλεγχος και η ευθύνη πρέπει να είναι στο κράτος και στις αρμόδιες υπηρεσίες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣ ΠΟΒΕΚ, σχολιάζοντας το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.
Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι, με βάση το διάταγμα, "είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος και την ευθύνη φέρει ο επιχειρηματίας στους χώρους: εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες, μπυραρίες, σνακ μπαρ, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, δισκοθήκες, όπως επίσης και στα καταστήματα άνω των 500 τ.μ., τα οποία εμπορεύονται ευρύ φάσμα εμπορευμάτων, εξαιρουμένων των ουσιωδών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τροφίμων και φαρμάκων". Προσθέτει ότι, οι επιχειρήσεις-καταστήματα λιανικού εμπορίου, κάτω των 500 τ.μ., εξαιρούνται του ελέγχου και ευθύνης της κατοχής safe pass από τους πελάτες καταναλωτές, ταυτόχρονα δεν εξαιρούνται τις εφαρμογής των υπόλοιπων μέτρων.
Τέλος, επανέλαβε την έκκληση προς τα μέλη της και προς το σύνολο των επιχειρήσεων και εργαζομένων, "όπως εφαρμόζουν πιστά τα διατάγματα και πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας" και τους καλεί, "όπως με αίσθημα ευθύνης προχωρήσουν στον μοναδικό δρόμο και τρόπο εξόδου από την πανδημία, που είναι ο εμβολιασμός".