Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
07.07.2021, 19:45

Γ. Λιάρος (ΠΟΕΣΕ): "Απογοητευτική η συνάντηση με τον Σταϊκούρα - Δεν θα δοθούν νέα μέτρα στήριξης στην εστίαση"

Γ. Λιάρος (ΠΟΕΣΕ): "Απογοητευτική η συνάντηση με τον Σταϊκούρα - Δεν θα δοθούν νέα μέτρα στήριξης στην εστίαση"

Απογοητευτική χαρακτήρισε στο ΗorecaΟpen ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος την συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης 7 Ιουλίου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά την οποία ζήτησαν επιπλέον μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις του κλάδου που δεν λειτουργούν με κρατική εντολή.
"Η συνάντηση ήταν απογοητευτική. Μας είπαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ώστε να δοθούν και άλλα μέτρα στην εστίαση και το κατανοούμε. Εμείς δεν μιλήσαμε για οριζόντια μέτρα αλλά για ειδικές πρόνοιες σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν και θα εξακολουθούν να έχουν μείωση τζίρου μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ζητάμε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που μέχρι 15 Ιουλίου θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή».
Όπως εξηγεί, πρόκειται για επιχειρήσεις που, είτε είναι σε κλειστές αγορές και για όσες δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.
"Μας είπαν ότι αυτές δεν εμπίπτουν στην κατηγορία, εκείνων που πρέπει να λάβουν μέτρα, όπως η απαλλαγή ενοικίων, πάρα το ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρει για χώρους που μένουν κλειστοί με κρατική εντολή. Μα αυτές οι επιχειρήσεις τέτοιες είναι".

breakfast 2649620 640

"Τελείωσαν τα μέτρα για την εστίαση"
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η πολιτική ηγεσία του Οικονομικών επισήμανε ότι τα μέτρα για την εστίαση τελείωσαν και οι επιχειρήσεις που κλάδου θα ωφεληθούν από τα τρία προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί.
*Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ
*Το πρόγραμμα Γέφυρα
*Το πρόγραμμα Επιδότησης Πάγιων Δαπανών

"Αυτό που δεν μας είπαν είναι πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα έχουμε τις εκταμιεύσεις. Θεωρούμε ότι στην καλύτερη αυτό θα γίνει τέλος Ιουλίου, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις είναι ανελαστικές".

bar 316626 640

Πιέζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Επιπλέον ο κ. Λιάρος αναφέρει ότι το υπουργείο, προφανώς πιέζεται από ιδιοκτήτες ακινήτων όπως είναι funds και τράπεζες που εκπροσωπούν μεγάλα εμπορικά ακίνητα. Είπε μάλιστα ότι ο υπουργός, στο πλαίσιο της συνάντησης τους εξήγησε με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και την δική του εμπειρία, ότι η εστίαση τον Ιούνιο του 2021 είχε καλύτερη πορεία από τον Ιούνιο του 2019.
"Δεν ξέρω αυτό το συμπέρασμα πως έχει προκύψει με τις επιχειρήσεις να είναι σε αυτήν την κατάσταση".

Δεν έχουμε πολλά περιθώρια
Συνεχίζοντας ο κ. Λιάρος εξήγησε ότι "ο κλάδος δεν έχει πολλά περιθώρια, ενώ, τόνισε πως τα τρία προγράμματα που αναφέρει ο υπουργός δεν αφορούν τους πάντες".
Συγκεκριμένα λέει πως ούτε η επιδότηση παγίων ούτε το ΕΣΠΑ είναι για όλους, μιας και έχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και πως ο κ. Σταϊκούρας τους ενημέρωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, το αδιάθετο υπόλοιπο θα βγει σε ένα δεύτερο γύρο που θα αφορά επιχειρήσεις με μείωση τζίρου στο 20%.
"Ωστόσο ξεχνά ότι το -20% και το -70% που ισχύει τώρα συνεπάγονται ότι η επιχείρηση έχει κλείσει. Η όποια μείωση άνω του 8% δεν μπορεί να υφίσταται για την επιχείρηση εστίασης".

Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.