Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
06.07.2021, 13:46

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου λειτουργίας της εστίασης και τα πρόστιμα

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου λειτουργίας της εστίασης και τα πρόστιμα

Για τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου λειτουργίας της εστίασης μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Μπίνης, διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, θα τεθούν σε λειτουργία τα εξής εργαλεία

  • μια πλατφόρμα όπου καταστηματάρχες, ελεγκτικές αρχές και πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ποια καταστήματα είναι αμιγή και ποια μικτά, και
  • μια εφαρμογή με στοιχεία QR code μέσω της οποίας οι καταστηματάρχες θα μπορούν να προχωρούν σε επαλήθευση του εμβολιασμού και των πιστοποιητικών κατά την προσέλευση των πελατών, η οποία θα είναι διαθέσιμη από όλα τα γνωστές εμπορικές πλατφόρμες όπου θα μπορεί να την κατεβάσει όποιος θέλει σε τηλέφωνο ή ταμπλετ.

Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό θα είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι σε νησιά και σε ηπειρωτικές περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Ήδη όπως είπε υπάρχει ένα αναλυτικό πρόγραμμα ελέγχων για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με στόχο τη μέγιστη δυνατή κάλυψη, τονίζοντας πως θα υπάρχει συνεργασία του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων Υπουργείου Ανάπτυξης και Εργασίας, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, και Διευθύνσεις Υγείας Περιφερειών και για πρώτη φορά θα δοθούν τρεις δυνατότητες:

  • Η εκ των υστέρων επιβολή προστίμων και κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρχει ταυτοποίηση καταστημάτων μέσω εικόνων από αναρτήσεις στα socialmedia
  • Οι παραβάσεις θα λογίζονται αθροιστικά, δηλαδή διοικητική και οικονομική κύρωση για κάθε παράβαση
  • Θα είναι δυνατή η ανατολή λειτουργίας επτά ημερών από την πρώτη παράβαση και όχι από την υποτροπή όπως ίσχυε μέχρι τώρα, και 20 μέρες αναστολή σε περίπτωση δεύτερης παράβασης. Οι ανατολές θα τηρούνται αυστηρά και θα επιτηρούνται από την ΕΛΑΣ ενώ θα αναρτώνται σε ειδική πλατφόρμα με αναγραφή της επωνυμίας του καταστήματος.

Οι παραβάσεις

Σε περίπτωση ελέγχων θα γίνεται επαλήθευση από τις αρχές και των πιστοποιητικών που έχουν παρουσιάσει οι πελάτες και θα υπάρξει κύρωση της τάξης των €1.500 σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραποίηση και ποινικές ευθύνες, ενώ σε περίπτωση μη επίδειξης πιστοποιητικού θα υπάρχει ποινή και για τον καταστηματάρχη, όπως και για τον πελάτη, ανάλογη με κείνη της μη χρήσης μάσκας.

«Δεν είναι δύσκολο να χαλαρώσουμε και να επιστρέψουμε σε προκλητικές καταστάσεις. Όλοι οι μηχανισμοί είμαστε συντονισμένοι και θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά αυτό το καλοκαίρι ώστε να μην κουράσουμε επιχειρηματίες και πολίτες, αλλά δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση» είπε ο κ. Μπίνης.