Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
01.06.2021, 22:45

Βασιλικός: Ο τουρισμός θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση - Ξεκαθαρίζουν οι κρατήσεις από μέσα Ιουνίου

Βασιλικός: Ο τουρισμός θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση - Ξεκαθαρίζουν οι κρατήσεις από μέσα Ιουνίου

Πριν από τα μέσα προς τέλη Ιουνίου δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των κρατήσεων, όπως αναφέρει στο horecaopen.gr ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογραμμίζοντας ότι η ροή των κρατήσεων για την ώρα δεν είναι η επιθυμητή.

«Δεν έχουμε κανονικότητα στην αγορά και γι αυτό δεν έχουμε ενδείξεις για την πορεία των κρατήσεων. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό. Εκτιμώ ότι πριν από τα μέσα με τέλη Ιουνίου δεν θα έχουμε καθαρή εικόνα, καθώς λόγω επιδημιολογικών δεδομένων δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Δεν έχουμε τα στοιχεία. Υπάρχει η αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμός ότι δεν πάμε για μια καλή χρονιά», εξηγεί.

Ευελπιστεί σε καλό τρίμηνο από Ιούλιο

«Θα έχουμε ένα «καλό» τρίμηνο το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο και θα δούμε το φθινόπωρο τι θα γίνει. Ωστόσο είμαστε επιφυλακτικοί», τονίζει.

Όπως εξηγεί ο κλάδος είναι σε αναμονή για το τι θα γίνει με τον συνεδριακό τουρισμό, τα ορεινά και αστικά ξενοδοχεία και άλλες παραμέτρους, εξηγώντας ότι το καθαρά παραθεριστικό κομμάτι μπορεί να λειτουργήσει βιώσιμα για 13 με 14 εβδομαδες.

Αναγκαία η ενίσχυση στον τουρισμό

Τονίζει δε ότι ο τουρισμός θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια. «Ήδη έχουν προβλεφθεί εργαλεία τα οποία και έχουν ανακοινωθεί. Ίσως δεν θα είναι της ίδιας μορφής με τα παλαιότερα αλλά πρέπει να υπάρξει υποστήριξη για να μην έχουμε συστημικό πρόβλημα.

Έχουμε απαντήσει ικανοποιητικά στο ερώτημα του πως θα μείνει κλειστός ο χρόνος για 1,5 χρόνος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ελληνικό κρατήθηκε διασωληνωμένοι… ο ασθενής. Τώρα είμαστε στο στάδιο της ανάνηψης που οι κίνδυνοι είναι πολλοι».

vasilikos
Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Τι γίνεται με τις αγορές

Αναφορικά με τις κύριες αγορές ροής τουριστών προς την Ελλάδα όπως Γερμανία και Αγγλία ο κ. Βασιλικός αναφέρει ότι όλα είναι ρευστά και οι ξενοδόχοι είναι σε δύσκολη θέση καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις κρατήσεων οι οποίες αλλάζουν κάθε μέρα.

 «Η κατάσταση με την Αγγλία είναι ρευστή, καθώς περιμένουμε να μας πρασινίσουν. Αναμένουμε. Είναι μια αγορά που μπορούμε να έχουμε θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε ειναι να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό να εφαρμόζουμε πρωτόκολλα ευελπιστώντας ότι και από τις χώρες προέλευσης τα υγειονομικά δεδομένα θα είναι καλά για να φτάσουμε σε 4 εβδομαδες από τώρα, με όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ότι μπορεί να γίνει. Έχουμε αισιοδοξία και υπάρχει και δυναμική από τις χώρες προέλευσης με τις οποίες συνεργαζόμαστε γιατί ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και εμείς έχουμε εργαλεία όπως εμβόλια και τεστ για να πάμε καλά. Φέτος είμαστε καλυτέρα από ότι πέρυσι».

Τα αστικά ξενοδοχεία είχαν λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο ευελπιστούμε ότι θα πάρουν μπρος διάφορες αγορές αλλά δεν ξέρουμε ούτε το μέγεθος ούτε την ταχύτητα θέλει ψυχραιμία». Συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι σε μια νύχτα ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις σε Κω και Κάλυμνο λόγω του ότι άλλαξε η σήμανση σε πορτοκαλί.

Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.