Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
30.05.2021, 10:41

Οδικός τουρισμός: Ξεκίνησαν οι πρώτες αφίξεις - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οδικός τουρισμός: Ξεκίνησαν οι πρώτες αφίξεις - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οδικός τουρισμός: Αρχίζει σταδιακά η «κάθοδος» των τουριστών – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Περίπου ένας στους τρεις τουρίστες που έρχεται στην Ελλάδα, επιλέγει να έρθει οδικώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφτηκαν προ πανδημίας, ενώ με το άνοιγμα του τουρισμού ήδη οι πρώτοι επισκέπτες άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα.  «Τα σύνορα αυτό το διάστημα έχουν μια κανονική κίνηση η οποία προέρχεται από τις βαλκανικές όμορες χώρες και επισκέπτες που έχουν εξοχικά είτε στη Βόρεια Ελλάδα είτε αλλού ενώ τα Σαββατοκύριακα σιγά σιγά βλέπουμε να έρχονται και άλλοι τουρίστες», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Όπως εξηγεί αυτήν τη στιγμή είναι ανοιχτά τα σύνορα των Ευζώνων, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας και του Ορμενίου, ενώ της Κρυσταλοπηγής λειτουργεί μεν αλλά με μίνιμουμ αριθμό ατόμων.

Πόσο συνεισφέρει ο οδικός τουρισμός στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με στοιχεία 2019 του ΙΝΣΕΤΕ ο οδικός  τουρισμός ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και €1,8 δισ. έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων.

Επίσης ενισχύει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, όπως Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη. Αναφορικά με τη διέλευση του οδικού τουρισμού από κύριους μεθοριακούς σταθμούς τα έτη 2017 – 2019, οι τρεις πρώτοι σταθμοί με τον μεγαλύτερο όγκο κίνησης, είναι σταθερά ο Προμαχώνας (στο νομό Σερρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα), οι Εύζωνοι (στο νομό Κιλκίς, στα σύνορα με Βόρεια Μακεδονία) και η Νυμφαία (στο νομό Ροδόπης, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα).

Τέλος Ιουνίου αναμένονται περισσότερες αφίξεις

Η διαχείριση των τουριστικών ροών εν αναμονή της αύξησης του όγκου των τουριστών

Οι επαγγελματίες του τουρισμού αναμένουν τον μεγάλο όγκο των τουριστών να αρχίσει να καταφθάνει από τέλη Ιουνίου. Την ίδια ώρα, Ρουμάνοι και Βούλγαροι…ετοιμάζουν βαλίτσες, καθώς η Ελλάδα παραμένει σταθερά ελκυστικός προορισμός, όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας – Βουλγαρίας Γιώργος Σταφυλάκης.

 «Τέλος Ιουνίου που περιμένουμε πολύ περισσότερες αφίξεις καλό είναι να φροντίσουμε ώστε να υπάρξει επιχειρησιακή διαχείριση η οποία θα βελτιώσει τη ροή των τουριστών. Διότι η όποια κακή εικόνα, θα φρενάρει τις κρατήσεις», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και προσθέτει: «Από τη στιγμή που λέμε στους πελάτες να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση αντισωμάτων για ποιο λόγο θα πρέπει να γίνεται και πάλι rapid test σε όλους και όχι δειγματοληπτικά. Γιατί αυτήν τη στιγμή, αυτό γίνεται, έλεγχος σε όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Όπως αναφέρει o υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης το άνοιγμα του οδικού τουρισμού είναι μία συνεχής διαδικασία.

 «Με τον κόσμο του Τουρισμού είμαστε στην ίδια πλευρά. Ύστερα από τηλεδιάσκεψη που είχα με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και περιφερειάρχες από όλη τη Βόρειο Ελλάδα, λύσαμε το θέμα του ελέγχου των διαφορετικών covid test στα σύνορα και συνεχίζουμε. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους του Τουρισμού για όποια θέματα προκύψουν. Αυτήν τη στιγμή, οι καθημερινές ροές από τους ανοικτούς μεθοριακούς σταθμούς είναι ομαλές. Αυξάνονται, φυσικά, τα Σαββατοκύριακα, αλλά προέχει η ασφάλεια και των τουριστών και των συμπολιτών μας», σημειώνει.

Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλαφάτης, ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και τον ΟΛΘ, για να ξεκινήσει, στις 17 Ιουνίου, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βόρειες Σποράδες. «Σε κάθε περίπτωση, κοινή εκτίμηση είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή», τονίζει.

Αναβάθμιση των υποδομών και σχέδια προβολής στις χερσαίες πύλες εισόδου

Πάγιο αίτημα των φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών στα χερσαία σύνορα, καθώς οι τουριστικές ροές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ προτείνει να γίνουν έργα για τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών σταθμών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο σχεδιασμό πάντως του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού είναι να γίνουν ενέργειες για την προβολή των προορισμών του οδικού τουρισμού σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης σε συνδυασμό με άλλες δράσεις προβολής για τους τουρίστες που έρχονται οδικώς. «Αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση που είχα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και στο οποίο θέλουμε να εμπλέξουμε και τους υπόλοιπους Περιφερειάρχες για να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα μια συνολική στρατηγική προβολής για το συγκεκριμένο προϊόν, αναφέρει ο κ. Φραγκάκης.