Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
20.05.2021, 08:01

Ν. Παπαθανάσης: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην εστίαση - 70.000 καθημερινά

Ν. Παπαθανάσης: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην εστίαση - 70.000 καθημερινά

Εντατικοποίηση των ελέγχων, και ειδικά στην εστίαση, για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», τόνισε ότι ήδη γίνονται καθημερινά 70.000 έλεγχοι ενώ επιβάλλονται μεσοσταθμικά πρόστιμα πάνω από 150.000 ευρώ ημερησίως.Ερωτηθείς για τα προνόμια στους εμβολιασμένους, απάντησε πως ειδικοί είναι το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και η επιτροπή των λοιμοξιολόγων.

Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, είπε πως οι προσδοκίες είναι υψηλές και εκτίμησε πως θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανέφερε ότι μέσα στον Μάιο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα self test.Ο αναπληρωτής υπουργός, αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, επισήμανε ότι «η κάθε δραστηριότητα που  επανεκκίνησε έγινε με ένα πρόγραμμα, κι αυτό το πρόγραμμα πέρασε μέσα από την επιτροπή των επιδημιολόγων. Προσεκτικά, με αργά βήματα κατ' ούσίαν γιατί, αν θυμάστε, το υπουργείο Ανάπτυξης είχε προτείνει πχ την κατάργηση του click inside, όμως αυτό δεν έγινε εκείνη τη στιγμή, έγινε αργότερα, όπως η κατάργηση των sms. Η ομάδα αυτή που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων και για αυτό και  σήμερα ως υπουργείο Ανάπτυξης θα συμμετέχουμε στην επιτροπή για να συζητήσουμε και τα υπόλοιπα θέματα τα οποία υπάρχουν ανοιχτά».

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους επαγγελματίες της εστίασης, τόνισε πως «η πλειοψηφία των επαγγελματιών τηρεί τα μέτρα, ένας μικρός αριθμός μπορεί να μην τα τηρεί και θέλω να σας πω ότι γίνονται καθημερινά 70.000 έλεγχοι μεσοσταθμικά.  Ελέγχους κάνει η διυπηρεσιακή μονάδα του υπουργείου Ανάπτυξης, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, οι περιφέρειες, η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, η Δημοτική Αστυνομία είναι δηλαδή πολλοί οργανισμοί που ελέγχουν καθημερινά. Ημερησίως μεσοσταθμικά βρίσκονται περίπου 300 με 350 να παραβατούν  και ταυτόχρονα επιβάλλονται μεσοσταθμικά πάνω από 150.000 ευρώ σε πρόστιμα.  Αλλά δεν είναι το θέμα ότι θέλει η πολιτεία να επιβάλλει πρόστιμα, εμείς θέλουμε να τηρούνται οι κανόνες, να τηρούνται τα μέτρα γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε ομαλά στο καλοκαίρι, ο τουρισμός έχει ανοίξει».

Για την πορεία των εμβολιασμών σημείωσε πως θα είναι «5,5 εκατομμύρια ως το τέλος του μήνα, αναμένουμε μέσα στον Ιούνιο να εξελιχθεί η διαδικασία έτσι ώστε να ανοίξουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία έχουν ως συνθήκη το 50% του  εμβολιασμού του ενηλίκου πληθυσμού. Για παράδειγμα, όταν θα φτάσουμε το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα ανοίξει η εστίαση στους εσωτερικούς χώρους με κάλυψη 70% της δυναμικότητάς τους, το ίδιο ισχύει και για κάποιες άλλες δραστηριότητες όπως τα λούνα παρκ κλπ.

Εγώ λεω ότι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό (που παρανομεί), οι επαγγελματίες σέβονται, το λιανικό εμπόριο είναι πολύ αυστηρό. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός ή ένας ελεγκτής σε κάθε έναν, είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν καθημερινά, επιχειρούμε σε όλη την Ελλάδα. Δε θελουμε να βάζουμε πρόστιμα, άρα θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα και ότι είμαστε ακόμα με διασωληνωμένους συμπολίτες μας».