Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.11.2020, 17:48

Συνδυασμός Fine, Casual Dining με takeaway - Ενώνουν δυνάμεις

Συνδυασμός Fine, Casual Dining με takeaway - Ενώνουν δυνάμεις

Η κρίση, που διέρχεται η εστίαση, με το lockdown να επιστρέφει σε πολλές χώρες, σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων. Η πλειονότητα αυτών σκέφτονται σοβαρά να κλείσουν επ' αόριστον, καθώς τα κλιμακωτά lockdown ίσως αποτελέσουν μια νέα πραγματικότητα, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και κυρίως να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Άλλοι πάλι κάνουν προσπάθειες να διατηρήσουν ένα μερίδιο της πελατείας τους, ενισχύοντας το delivery τους. Ωστόσο, η κρίση αυτή έχει δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις για έναν εκσυγχρονισμό της εστίασης και μια νέα κανονικότητα, που θα διαμορφωθεί μετά την άρση του lockdown. 

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ
Η κρίση μέσα στο lockdown, αλλά και πριν από αυτό, έχει οδηγήσει αρκετά εστιατόρια να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε μια τάση, σε μικρό ποσοστό ακόμη, να αναδεικνύεται. Εστιατόρια Fine Dining, συνεργάζονται με bars ή Casual Dining εστιατόρια, και προσφέρουν ένα σύνολο υπηρεσιών στο delivery. Έτσι, λοιπόν, κάποιος μπορεί να παραγγείλει από δύο ή τρία μαγαζιά το γεύμα του, το ποτό του και με αυτό τον τρόπο, μέσα στο lockdown, διατηρείται το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Βέβαια, αυτή η τάση θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν αρθεί το lockdown, γιατί είναι μια πρωτότυπη υπηρεσία. 


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Όπως φαίνεται, μετά την άρση του lockdown, θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου η κατανάλωση εκτός του μαγαζιού θα είναι το νέο trend. Αυτό θα συμβεί, καθώς με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι πελάτες αισθάνονται πιο άνετα. Επομένως, περνάμε από το μοντέλο των σύγχρονων εσωτερικών χώρων, στη διαμόρφωση ζεστών και μοντέρνων εξωτερικών. 

ΕΥΕΛΙΞΙΑ MENU ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Μία ακόμη τάση, που αναδεικνύεται εξαιτίας του κορονοϊού, είναι αυτή της ευελιξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έτσι, λοιπόν, ένα bar μπορεί κάλλιστα να λειτουργεί το βράδυ, προσφέροντας ποτά, αλλά την ημέρα να προσφέρει takeaway καφέ και άλλα προϊόντα, που θα κινήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Περνάμε εν ολίγοις σε μία κατάσταση χώρων εστίασης "πολυεργαλείων". 

ΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ...ΣΤΥΛ
Τα περισσότερα εστιατόρια και πριν την καραντίνα τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις στους εσωτερικούς τους χώρους. Ωστόσο, λίγα είναι αυτά, που αναδιαμόρφωσαν τους εσωτερικούς τους χώρους, προκειμένου να είναι πιο σύγχρονοι και μοντέρνοι, και εν τέλει να ταιριάζουν με τη νέα αυτή κανονικότητα. 

ΑΥΞΗΣΗ 300% ΤΟΥ DIGITILIZATION...
Όπως αναφέρουν τελευταίες έρευνες, η ψηφιοποίηση έχει μπει για τα καλά στην αγορά εστίασης. Το 2019, πριν την έξαρση του κορονοϊού, είχε αυξηθεί 300% συγκριτικά με το 2015, με έρευνες να μιλούν για αύξηση πάνω από 900% το 2020 (συγκριτικά με το 2015), εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Όταν γίνεται λόγος για ψηφιοποίηση, δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων να σκέφτονται μόνο το ψηφιακό menu και το delivery. Πλέον, η σύγχρονη τάση κάνει λόγο για απόλυτη ψηφιοποίηση, που περιλαμβάνει:

  • Αυτοματοποιημένα συστήματα στην κουζίνα
  • Ψηφιακές παραγγελίες, είτε από έξω, είτε μέσα στο εστιατόριο
  • Application, που αναφέρουν τα συστατικά των πιάτων ενός εστιατορίου
  • Αυτόματοι πωλητές, όταν το προϊόν το επιτρέπει

ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ
Ο κορονοϊός έχει αλλάξει όμως και τις προμήθειες των εστιατορίων. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας ενός καταστήματος εστίασης θεωρούνται πλέον δεδομένα:

  • Η μάσκα
  • Τα γάντια
  • Απολύμανση κουζίνας
  • Απολύμανση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
  • Aπολυμαντικά
  • Αντισηπτικά

Όμως, πλέον, το ζητούμενο είναι να προμηθεύονται τα εστιατόρια τα καλύτερα προϊόντα. Τα αντιβακτηριακά και τα αντιικά απολυμαντικά έχουν μεγάλο κόστος (όταν πρόκειται για ποιοτικά προϊόντα) και οι καταναλωτές εκτιμούν να βλέπουν πως το εστιατόριο χρησιμοποιεί τα καλύτερα προστατευτικά της αγοράς. Επομένως, η προμήθεια των ποιοτικών αυτών υλικών, που θα επιτρέψουν την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή, αποτελεί έναν ακόμη τομέα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μάλιστα, μεγάλες αλυσίδες εστίασης έχουν προβλέψει ειδικές θέσεις εργασίας για την προμήθεια των κατάλληλων απολυμαντικών προϊόντων. 

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ...DELIVERY
Τέλος, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα για τους επιχειρηματίες εστίασης είναι η αναζήτηση της καταλληλότερης και πιο οικονομικής πλατφόρμας delivery. Οι περισσότερες πλατφόρμες χρεώνουν υψηλές προμήθειες, ωστόσο υπάρχουν αρκετές μικρομεσαίες πλατφόρμες, που μπορούν να έχουν την ίδια ποιότητα υπηρεσιών με τις μεγαλύτερες, και πολύ χαμηλότερες προμήθειες.