Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
13.07.2022, 12:00

"Παγώνει" η εγκύκλιος για την εξαήμερη εργασία στον επισιτισμό

"Παγώνει" η εγκύκλιος για την εξαήμερη εργασία στον επισιτισμό

Να "παγώσει" η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξαήμερης απασχόλησης στον επισιτισμό, συμφωνήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΓΓ Εργασίας, Άννας Στρατινάκη, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), αποδέχτηκε να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, ώστε να επέλθει βελτιωτική συμφωνία στο καθεστώς αμοιβής των ημερών εργασίας ανά εβδομάδα. .

Εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, φαίνεται ότι προκύπτει σημαντικό πρόβλημα στην λειτουργία της ΣΣΕ, αφού η συμφωνία των εκπροσώπων των δύο μερών ήταν ξεκάθαρη και αφορούσε πενθήμερη απασχόληση και 40 ώρες εβδομαδιαία εργασία. Σύμφωνα με την «επίμαχη» εγκύκλιο, παρέχεται το δικαίωμα στους εργαζόμενους, εάν το επιθυμούν, να επιλέξουν την εξαήμερη, αντί της πενθήμερης απασχόλησης, διατηρώντας όμως το ανώτατο όριο των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα. 

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εν συνεχεία θα υπάρξει έγκριση, ή απόρριψη από τον εργοδότη τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΣΣΕ είχε υπογραφεί πριν από ένα έτος, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021 και είχε αναδρομική ισχύ, ως προς τις αυξήσεις που προέβλεπε, από τον περσινό Φεβρουάριο. Χρειάστηκε να παρέλθει ένας ολόκληρος χρόνος για να επεκταθεί στο σύνολο του κλάδου.