Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
22.06.2022, 09:00

Υποχρεωτική η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό-Αφορά 400.000 εργαζόμενους

Υποχρεωτική η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό-Αφορά 400.000 εργαζόμενους

Θετικά εισηγήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ώστε να υπογράψει την υποχρεωτικότητα και να επεκτείνει την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό εκφράζει την ικανοποίησή της, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: "Ένας διαρκής αγώνας τουλάχιστον 5 ετών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και αποφάσισε να εισηγηθεί θετικά προς τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη ώστε να υπογράψει την υποχρεωτικότητα και να επεκτείνει την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού.

Αναφερόμαστε στην μεγαλύτερη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην χώρα μιας και αφορά 400.000 εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυκτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, "φαστ - φουντ" ενώ για πρώτη φορά υπάρχει σχετικό άρθρο για τους διανομείς όπου καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας καθώς και μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και μια σειρά επιδόματα.

Σημειώνεται πως όσα μισθολογικά κλιμάκια είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την τελευταία αύξηση, αυτομάτως υπάγονται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει αμοιβές κατώτερες του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού.

Αναμένουμε την υπογραφή από τον κ. Χατζηδάκη και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ".

Η νέα σύμβαση

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η σύμβαση αφορά τον κλάδο του επισιτισμού και εκτιμάται ότι καλύπτει πάνω από 400.000 εργαζόμενους. Οι μισθοί που προβλέπει ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστης) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρας). Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις επαγγελματιών, όπου τα ποσά είναι χαμηλότερα πια, από τον κατώτατο μισθό των 714 ευρώ, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, να πραγματοποιηθεί αυτόματα η ανάλογη προσαρμογή.