Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
21.04.2022, 09:00

"Ελεύθερη" Πρωτομαγιά για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση

"Ελεύθερη" Πρωτομαγιά για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση

Σε λίγες ημέρες θα αλλάξουν όλα για τους ανεμβολίαστους αφού για πρώτη φορά μετά από καιρό θα μπορούν να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, αλλά και σε εξωτερικούς χωρίς κανέναν περιορισμό. 

Η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης πρακτικά σημαίνει οτι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να απολαύσουν τον καφέ και το φαγητό τους στην εστίαση όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και στους εσωτερικούς.

Μετά από έναν ολόκληρο χειμώνα που οι ανεμβολίαστοι ήταν τελείως αποκλεισμένοι από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και επιτρεπόταν να κάθονται μόνο έξω με την επίδειξη μάλιστα αρνητικού rapid test, από την Πρωτομαγιά και τουλάχιστον μέχρι 31 Αυγούστου θα μπορούν να εισέρχονται κανονικά σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και χώρους διασκέδασης γενικότερα.

Το ίδιο ισχύει και για τα ψώνια σε μαγαζιά όπου προς το παρόν μπαίνουν μόνο με αρνητικό rapid test κάτι που σε λίγες ημέρες θα αλλάξει και θα μπορούν να μπαίνουν και εκεί ελεύθερα, τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι.

Παράλληλα, η είσοδος τους θα γίνεται χωρίς τη χρήση μάσκας καθώς όπως ανακοίνωσε επίσης ο Υπουργός Υγείας από την 1η Ιουνίου η χρήση μάσκας καταργείται με ορισμένες εξαιρέσεις που θα οριστούν σε επόμενες ΚΥΑ.

Βέβαια, οι ΚΥΑ μάλλον δεν αναμένεται να επηρεάσουν την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στην εστίαση καθώς οι εξαιρέσεις μάλλον θα αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Πλεύρης: Μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης τόνισε χθες: «Μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε»

Στη συνέχεια, εξήγησε, πως η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, καθώς μειώνονται τα κρούσματα, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή στη χώρα. «Το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας, στην οποία η χώρα μας έχει χαμηλότερα ποσοστά από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. «Η υπερβάλλουσα θνητότητα μας βοηθάει να καταλάβουμε, ότι τελικά σε μία περίοδο πανδημίας, σε σχέση με μία άλλη περίοδο, που δεν υπήρχε η πανδημία, πόσο παραπάνω πληθυσμό και συνανθρώπους μας είχαμε που πέθαναν, πόσους παραπάνω θανάτους δηλαδή επηρέασε η πανδημία σε μία χώρα. Βλέπουμε συνολικά την πορεία της πανδημίας», εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία και εκφράζοντας τον σεβασμό του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές λόγω Covid.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.