Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.04.2022, 09:00

Πότε "ελευθερώνεται" η εστίαση από μέτρα

Πότε "ελευθερώνεται" η εστίαση από μέτρα

Σε δύο φάσεις θα γίνει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για ανεμβολίαστους, εστίαση, λιανεμπόριο, rapid test.

Αρχικά, από 1η Μαΐου, καταργείται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού rapid test για την εστίαση, το λιανεμπόριο, αλλά και άλλους χώρους όπου είναι υποχρεωτικά.

Μάλιστα, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή δεν έχουν νοσήσει, θα μπορούν από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, να μπουν και στους κλειστούς χώρους σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, ωστόσο, οι συνθήκες του καλοκαιριού, ουσιαστικά θα κάνουν σχεδόν μηδενική την παρουσία πελατών στους εσωτερικούς χώρους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας: "Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου."

Τέλος και οι μάσκες στους κλειστούς χώρους

Το δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων θα έρθει με την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για όλους. Όπως είπε ωστόσο, ο κ. Πλεύρης, για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν εξαιρέσεις και δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα αποσαφηνιστεί στην ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί.

Σήμερα, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.