Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
08.04.2022, 09:00

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι στην εστίαση

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι στην εστίαση

Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει -σύμφωνα τουλάχιστον με το επικρατέστερο σενάριο- για το τέλος στα μέτρα για ανεμβολίαστους σε εστίαση και λιανεμπόριο. Και παρότι η κατάργηση και η επιστροφή τους χωρίς rapid test σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης πάει για τις 2 Μαΐου, οι αλλαγές στις ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών έφεραν νέα δεδομένα. Έτσι, μέχρι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς 2022 περισσότεροι  ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα σε περισσότερους κλάδους.

Η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας είπε όχι στην κατάργηση χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού πριν από το Πάσχα. Αυτό θα σήμαινε παράλληλα ότι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα επέστρεφαν ίσως και στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Το σενάριο για τις 18 Απριλίου μάλλον «καίγεται» και έτσι η επόμενη ημερομηνία – ορόσημο είναι για τις 2 Μαΐου.

Όμως, το γεγονός ότι μεγάλωσε η διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης και πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, καταργεί τα υποχρεωτικά rapid test και τους ανοίγει τον δρόμο για τα κέντρα διασκέδασης για περισσότερους μήνες, αφού πλέον δεν θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Έτσι, θα μπορούν να διασκεδάσουν χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως τεστ, αλλά χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό που κανονικά θα είχε λήξει.

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι

Με πιο απλά λόγια, μέχρι να καταργηθεί τελείως το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης και η χρήση του στους κλάδους όπου απαιτείται, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Για αυτούς απαιτείται αρνητικό rapid test για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.