Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
04.04.2022, 09:00

Έρχονται αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Έρχονται αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Χωρίς να αποσαφηνίσει τον χρόνο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης θα αλλάξει, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές σε όσα γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19.

Πρόκειται για αλλαγές στη χρονική διάρκεια που επηρεάζουν και την εστίαση για όσο καιρό τα μέτρα είναι σε ισχύ. Σημειώνεται ότι σήμερα για να μπει κάποιος σε εσωτερικό χώρο εστίασης θέλει πιστοποιτηικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει σύσταση της Κομισιόν να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος των πιστοποιητικών σε όλα τα κράτη-μέλη. Μάλιστα, είπε στον ΣΚΑΪ ότι η Ε.Ε. προτείνει να αλλάξει η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 9 μήνες και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Οσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δεν έχουν ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως η αλλαγή αυτή να αφορά τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις, που έχουν επτάμηνη προθεσμία για να κάνουν την αναμνηστική δόση. Έτσι, θα έχουν δύο μήνες παραπάνω που δεν θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, αλλά και στο λιανεμπόριο και άλλους κλάδους.

Οπως ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργόε, κατόπιν σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εναρμόνιση στον χρόνο διάρκειας των πιστοποιητικών στα κράτη-μέλη αναμένεται και στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις δύο δόσεις του εμβολίου να ισχύει για εννέα μήνες, από επτά που είναι σήμερα, και το πιστοποιητικό νόσησης για έξι μήνες, από τρεις. Υπενθυμίζεται ότι –τουλάχιστον προς το παρόν– δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία τυπικά θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών. Αναφορικά με την τέταρτη δόση ο υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μια σχετική γνωμοδότηση από τους επιστημονικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γι’ αυτό το θέμα, κάτι που όπως εκτίμησε θα γίνει πολύ σύντομα.