Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
21.03.2022, 18:41

Στηρίζω HORECA: Συμμαχία 7 φορέων για την ενίσχυση του κλάδου

Στηρίζω HORECA: Συμμαχία 7 φορέων για την ενίσχυση του κλάδου

Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή και προσαρμογή του ΕΦΚ προτείνει μεταξύ άλλων η Συμμαχία που συστήθηκε από επτά φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζόμενων του κλάδου HoReCa για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα.

Στη Συμμαχία συμμετέχουν οι:

 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ)
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)
 • Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ)
 • Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ)
 • Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA
 • Ένωση Bartenders Ελλάδος
 • Athens Bar Show

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Η συμμαχία προχώρησε στη σύσταση της Χάρτας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του τομέα Φιλοξενίας και Εστίασης, στην οποία αποτυπώνονται τα βασικά αιτήματα του κλάδου:

 • Επαναφορά - μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% - όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015 - ή άλλως εναρμόνιση του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ διαμονής στην Κύπρο ανέρχεται σε 9%, στην Πορτογαλία στο 6%, στην Ισπανία σε 10%, στην Ιταλία σε 10% και στην Τουρκία σε 8%.
 • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.
 • Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση α) στο κύμα ανατιμήσεων και β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.
 • Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας π.χ. παράταση στην εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών για ένα εξάμηνο και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τα καταστήματα εστίασης για το εξάμηνο 11-2021 έως 4-2022 με κλίμακα αναλόγως πτώσης τζίρου σε σχέση με το 2019-2020.
 • Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στοχεύουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεών μας στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κ.λπ.).
 • Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόβλεψη υποχρεώσεων ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η εστίαση και η φιλοξενία κράτησαν την χώρα κατά την πανδημία, ενώ ως τομείς δοκιμάστηκαν από τα lockdown, τους γενικότερους περιορισμούς της πανδημίας αλλά και την ακρίβεια, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή της η Σοφίκα Παπανικολάου, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, τονίζοντας ότι τα μέλη της Συμμαχίας καλεί την πολιτεία να στηρίξει το εγχείρημα, καθώς οι φορείς θέτουν στη δημόσια συζήτηση ένα πλαίσιο προτάσεων με στόχο την βελτίωση του κλάδου. “Η χάρτα δεν είναι στείρα λίστα αιτημάτων, αλλά ένα κείμενο εργασίας και ευκαιριών για τον τομέα HoReCa”, συμπλήρωσε.
Stirizo HoReCa Hashtag
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ HORECA ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021 – που βασίζονται στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών – αυτοί συνεισφέρουν συλλογικά Προστιθέμενη Αξία €9,8 δισ., η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν €3,6 δισ. σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε € 1,181 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.Κατά την πολυετή οικονομική κρίση, ο τομέας HoReCa στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρους κλυδωνισμούς εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του μακροχρόνιου lockdown και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

IMG 6756


ΕΜΦΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Με βασική επιδίωξη να προωθήσουν τον συστηματοποιημένο διάλογο σε εθνικό επίπεδο, οι σύμμαχοι φορείς προχώρησαν στη σύνταξη μιας Χάρτας Κοινών Θέσεων και Δεσμεύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ευρύτερου τομέα φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο έχουν θέσει και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις επιχειρήσεις.

Στέλλα Αυγουστάκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.