Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
29.01.2022, 10:00

Fine & Rare Whisky by Sotheby’s: Μια περιζήτητη δημοπρασία άνοιξε τη χρονιά στη Γαλλία

Fine & Rare Whisky by Sotheby’s: Μια περιζήτητη δημοπρασία άνοιξε τη χρονιά στη Γαλλία

Την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος Sotheby’s  πραγματοποίησε μια ιδιαίτερη δημοπρασία στη Γαλλία, την πρώτη μάλιστα στο είδος της. Η σπουδαιότητά της αφορά στα εξαίσια spirits που δημοπρατήθηκαν, αλλά και στο γεγονός ότι πλέον αυτή η χώρα επιβραβεύεται ως μια περιοχή μεγάλης σημασίας για τους συλλέκτες ουίσκι παγκοσμίως, ίδιου επιπέδου πλέον με το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. 

Η δημοπρασία είχε τίτλο Fine & Rare Whisky και η επιλογή της συγκεκριμένης χώρας  δεν ήταν καθόλου τυχαία. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Γαλλία διατηρεί ιστορικά μια ισχυρή σύνδεση με τη Σκωτία, τουλάχιστον από το 1295 όταν σχηματίστηκε η Παλαιά Συμμαχία (Auld Alliance) μεταξύ των δύο βασιλείων για να αποτρέψει την εισβολή των Άγγλων. Ο ουσιαστικός λόγος είναι όμως πως σήμερα, οι Γάλλοι καταναλώνουν περισσότερο ουίσκι κατά κεφαλήν σε σχέση με τους κατοίκους οποιαδήποτε άλλης χώρας.

Την ιστορική δημοπρασία άνοιξε ένα υπέροχο Yamazaki 50 Year Old, το πρώτο στο είδος του που δημοπρατείται σε συλλέκτες μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα Yamazaki 25 Year Old  και ακολούθησε μια προσεκτικά επιμελημένη συλλογή του Macallan, συμπεριλαμβανομένης της σειράς The Fine & Rare, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί την πιο περιζήτητη και συλλεκτική σειρά σκωτσέζικου ουίσκι που εμφιαλώθηκε ποτέ, δύο σπάνιων Macallan 50 Year Old in Lalique, 6 Pillars, First Edition, καθώς και ενός Macallan The Red Collection 78 Year Old. 

sothebys macallan

Για να εμβαθύνουμε λίγο στο θέμα, σας ενημερώνω ότι το Yamazaki 50 Year Old ήταν το παλαιότερο ιαπωνικό ουίσκι που εμφιαλώθηκε ποτέ κατά την κυκλοφορία του. Αυτή η έκδοση, η τρίτη, αποτελείται από μόλις 150 μπουκάλια, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2011, καθιστώντας κορυφαία σε επίπεδο σπανιότητας. Το αποστακτήριο Yamazaki ιδρύθηκε το 1923. Από τότε η εταιρία συνέχισε να είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και περιζήτητες σε όλο τον κόσμο, ενώ λόγω της πλούσιας ιστορίας και της προσεκτικής διαχείρισης, έχει πλέον τη δυνατότητα να βγάζει στην αγορά απίστευτα παλιές εκδόσεις.

Έχοντας περάσει πάνω από μισό αιώνα στα καλύτερα ιαπωνικά δρύινα βαρέλια Mizunara, το Yamazaki 50 Year Old είναι βαθύ και πλούσιο, με ένα πολυτελές μπαχαρικό που μεταδίδεται από το ξύλο. Εμφιαλωμένο στον εντυπωσιακό αλκοολικό βαθμό 57% abv, διατηρεί ένα θαυμάσιο χαρακτήρα και σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το ίδιο το μπουκάλι είναι χαραγμένο με εξαιρετική λεπτομέρεια στο μπροστινό μέρος και στεγάζεται σε ένα χειροποίητο σκούρο ξύλινο κουτί, που το χωρίζει από τις δύο πρώτες εκδόσεις. Η κάψουλα του είναι καλυμμένη με ιαπωνικό χαρτί washi και δεμένη με κόκκινο και χρυσό κορδόνι και η τιμή του έκλεισε στα 375.000€. Την ίδια στιγμή το Yamazaki 25 Year Old  δημοπρατήθηκε στα 11.875€.

Το Macallan The Red Collection 78 Year Old έκλεισε στα 100.000€. Τα Macallan 50 Year Old in Lalique- 6 Pillars, First Edition, μιας πραγματικά περιζήτητης συλλογήςδημοπρατήθηκαν στα 125.000€, ενώ για τη σειρά Macallan The Fine & Rare που αριθμούσε έξι φιάλες και είχε ως  αιχμή του δόρατος το The Macallan Fine & Rare 32 Year Old από το 1937 και το The Macallan Fine & Rare 47 Year Old του 1954, οι συλλέκτες έδωσαν υψηλά ποσά που κυμάνθηκαν από 37.500€ έως12.500€.

Γιώτα Παναγιώτου
So Posh