Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
20.02.2021, 11:46

Ηλεκτρονική απάτη:Στο στόχαστρο χάκερς τα στοιχεία πελατών εστιατορίων

Ηλεκτρονική απάτη:Στο στόχαστρο χάκερς τα στοιχεία πελατών εστιατορίων

Η πανδημία του κορωνοϊού ενίσχυσε το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων στον κλάδο τροφίμων και ποτού. Τα εστιατόρια, έχοντας χάσει ένα σημαντικό μερίδιο από τον κύκλο εργασιών τους εξαιτίας των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ διεθνώς, στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν μερίδιο από τα χαμένα τους έσοδα, στράφηκαν στις πλατφόρμες delivery και στο takeaway. Διεθνείς έρευνες αποδεικνύουν πως οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έχουν καταγράψει αλματώδη αύξηση, ωστόσο αυτή η έκρηξη συνεπάγεται και διάφορους κινδύνους. Τους κινδύνους αυτούς αναδεικνύει το σημερινό Horeca Open. 

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΑΚΕΡΣ
Ομάδα χάκερς, μέσω της Telegram, οργανώνονται προκειμένου να κλέψουν στοιχεία πελατών, μεταξύ των οποίων και πιστωτικών καρτών, που διαχειρίζονται εστιατόρια και πλατφόρμες delivery, σύμφωνα με το Sift Digital Trust and Safety Architects. Η Telegram εντόπισε διαφημίσεις στην πλατφόρμα της, μέσω των οποίων καλούνταν καταναλωτές να αγοράσουν τρόφιμα και ποτά από εστιατόρια, σε μειωμένες τιμές. Όσοι πελάτες προχώρησαν σε παραγγελίες έδωσαν στην ουσία τα στοιχεία τους στους χάκερς. 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ 
Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στις διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας και στις ιστοσελίδες, με στόχο την υφαρπαγή προσωπικών στοιχείων πελατών εστιατορίων. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη Sift Global Network, περισσότερες από 34.000 εφαρμογές και ιστοσελίδες έχουν τεθεί στο στόχαστρο χάκερς, με την μερίδα του λέοντος να κερδίζουν τα application που αφορούν σε εστιατόρια. Σύμφωνα με την Sift Global Network, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε αύξηση 14% στις κυβερνοεπιθέσεις. 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤHN TELEGRAM
Στην Telegram έχουν οργανωθεί διάφορα forums, τα οποία στην ουσία αποτελούν απάτη. Εμφανίζονται διάφοροι χάκερς ως ειδικοί στο να αγοράζουν τρόφιμα και να κάνουν παραγγελίες delivery από εστιατόρια προκειμένου να προσελκύσουν ανυποψίαστους καταναλωτές. Στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν τα προσωπικά δεδομένα, προσφέρουν εκπτώσεις έως  70% στα προϊόντα, με πολλούς καταναλωτές να τους δίνουν τα στοιχεία της κάρτας τους. Έτσι λοιπόν, έχουν υπάρξει πάνω από 10.000 περιπτώσεις καταναλωτών που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να...αδειάζουν.