Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
20.02.2021, 11:44

Delivery Platforms: Η σκοτεινή πλευρά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις online παραγγελίες

Delivery Platforms: Η σκοτεινή πλευρά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις online παραγγελίες

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των υπηρεσιών delivery των εστιατορίων, με τους καταναλωτές να προτιμούν την κατανάλωση στο σπίτι ή στο γραφείο, από το dine in. Η μείωση της ανθρώπινης επαφής, η ασφάλεια της κατ' οίκον κατανάλωσης και η δυνατότητα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση του delivery, με τη νέα τάση της αγοράς να αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ
Ωστόσο το online food delivery έχει πολλούς κινδύνους για τους καταναλωτές, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο κανάλι πώλησης έχει τεθεί στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων. Ειδικότερα, μέσω των application στις πλατφόρμες delivery, οι χάκερς θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία των πελατών. 

Η ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ

Έτσι, όταν έρθει η στιγμή να πληρώσετε μέσω κάποιου application ή site, αν σας εμφανιστεί ειδοποίηση να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία και να πατήσετε εκ νέου τα στοιχεία της κάρτας σας για "λόγους ασφαλείας", τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να σας έχουν βάλει στο στόχαστρο χάκερς. 

OTΑΝ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ...
Μία ακόμη περίπτωση κατά την οποία πρέπει να σκεφτείτε να ενημερώσετε την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, είναι όταν κάνετε διαδικτυακά μια παραγγελία φαγητού, όμως η παραγγελία ποτέ δεν...φτάνει. Έχουν παρατηρηθεί πολλές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, καταναλωτές που έχουν κάνει διαδικτυακές παραγγελίες δεν έχουν παραλάβει ποτέ τα πιάτα που παραγγέλνουν. Μετά από τέτοιες παραγγελίες, οι λογαριασμοί έχουν...αδειάσει. 

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Εκτός, όμως, από τις πλατφόρμες delivery στο στόχαστρο των απατεώνων του διαδικτύου έχουν τεθεί και τα ίδια τα εστιατόρια. Στις ΗΠΑ έχουν παρατηρηθεί πολλές κακόβουλες επιθέσεις, στα ηλεκτρονικά συστήματα εστιατορίων, που έχουν ως στόχο τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών και σε αρκετές περιπτώσεις ο σκοπός των χάκερς έχει επιτευχθεί.