Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
29.12.2021, 12:00

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των burger

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των burger

Με μια αυτοκρατορία 39.000 εστιατορίων σε 119 χώρες, η McDonald’s Corp. σερβίρει περισσότερο βοδινό κρέας από οποιαδήποτε άλλη αλυσίδα εστιατορίων στον πλανήτη – περίπου το 2% του συνόλου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως γράφει το Bloomberg, τα βοοειδή εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου που παγιδεύει τη θερμότητα, καθιστώντας το βοδινό κρέας την πιο επιβλαβή τροφή για το κλίμα, με τουλάχιστον πενταπλάσια θερμοκρασία από το χοιρινό ή το κοτόπουλο και περισσότερο από 15 φορές από την επίδραση των ξηρών καρπών ή των οσπρίων.

Το βόειο κρέας είναι υπεύθυνο για περίπου το ένα τρίτο του κλιματικού αποτυπώματος της McDonald’s.

Ήδη από το 2011, βοήθησε στην έναρξη της Παγκόσμιας Στρογγυλής Τραπέζης για το Αειφόρο Βοδινό, μια ομάδα που υποστηρίζεται από τη βιομηχανία με στόχο τη βελτίωση μιας ποικιλίας πρακτικών εκτροφής βοοειδών.

Στη συνέχεια, η εταιρεία υποσχέθηκε να αγοράσει μέρος του βοείου κρέατος της από βιώσιμες πηγές και ακολούθησε αυτή την κίνηση με μια δέσμευση το 2018 να περιορίσει την κλιματική ένταση των τροφίμων και των συσκευασιών της κατά 31% έως το 2030.

Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα τον Οκτώβριο, ανακοινώνοντας ότι θα μηδενίσει τις εκπομπές έως το 2050.

Πρόσφατα έχει ανακοινωθεί μια σειρά φιλόδοξων κλιματικών στόχων και από άλλες αλυσίδες εστιατορίων.

Η μητρική εταιρεία του Burger King, Restaurant Brands International, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα μειώσει κατά το ήμισυ την ένταση άνθρακα του φαγητού που σερβίρει μέχρι το 2030.

Η Yum! Brands, η ιδιοκτήτρια των Taco Bell, KFC και Pizza Hut, δήλωσε ότι θα μειώσει την ένταση άνθρακα των τροφίμων και της συσκευασίας της κατά 46% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Wendy’s, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να μετρά το πλήρες κλιματικό της αποτύπωμα πριν να καθορίσει την πορεία της.