Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
10.11.2021, 18:00

A. Heather (Just Eat): Κλειδί οι προσδοκίες των καταναλωτών και η επένδυση στον στόλο

A. Heather (Just Eat): Κλειδί οι προσδοκίες των καταναλωτών και η επένδυση στον στόλο

Εντελώς νέα δεδομένα, ακόμα και για τους leader στο delivery, έφερε η πανδημία.  Δεδομένα, τα οποία αύξησαν σημαντικά τις προσδοκίες των καταναλωτών, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα, με αποτέλεσμα οι πλατφόρμες διανομής να προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτές, επενδύοντας διαρκώς σε καινοτομία και υποδομές. Σύμφωνα με την υπεύθυνη στρατηγικής ανάπτυξης της Just Eat, Amy Heather, η συγκυρία είναι η καλύτερη δυνατή για όλους: Επιχειρήσεις εστίασης, πλατφόρμες διανομής, καταναλωτές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

- Ποια είναι η επίδραση της πανδημίας στο delivery industry; 
Κατά την περίοδο των lockdown, αλλά και μετά από αυτά, αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες τάσεις, οι οποίες - σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση νέων μορφών απασχόλησης - έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών. 
Πρώτον, το πρωινό και το επιδόρπιο κυριαρχούν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.   
Δεύτερον, η συχνότητα παραγγελιών έχει αυξηθεί κατά 25%. 
Τρίτον, η προσφορά για τους πελάτες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πριν από την πανδημία, είχαμε στην πλατφόρμα μας 24.000 εστιατόρια. Πλέον, έχουμε 61.000 ! 
Τέταρτον, υψηλή ανάπτυξη σε ό,τι αφορά την εγγραφή στην πλατφόρμα μας και τις παραγγελίες καταγράφουν καφετέριες και pubs.  

- Σε τι βαθμό έχουν αλλάξει οι προσδοκίες των καταναλωτών; 
Σε πολύ μεγάλο. Έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πριν από την πανδημία, ο μέσος χρόνος διανομής ήταν στα 30 λεπτά και απόλυτα αποδεκτός. Πλέον, δεν είναι. Τα 30 λεπτά θεωρούνται σημαντική καθυστέρηση. Η διανομή είναι ισχυρή στο μυαλό των καταναλωτών. Θέλουν, έως απαιτούν, το αγαπημένο τους εστιατόριο να έχει και υπηρεσία delivery. Επίσης, αναζητούν, με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα πλέον, και πολύ πιο έντονα, οι υπηρεσίες, που αγοράζουν να είναι value for money. Επιπλέον, είναι πολύ αυστηροί στην αξιολόγηση και τις κριτικές των συνεργατών μας, αλλά και με βάση αυτά επιλέγουν κυρίως το από πού θα παραγγείλουν. Το στοίχημά μας είναι να προσαρμόζουμε διαρκώς την προσφορά μας στο πώς οι καταναλωτές αλλάζουν τις συνήθειές τους. Προσπαθούμε να είμαστε μπροστά από αυτές τς προσδοκίες.

- Ποια είναι η εικόνα των παραγγελιών από τους χώρους εργασίας; 
Το delivery, πλέον, δεν αφορά όσους μένουν στο σπίτι το βράδυ και θέλουν να φάνε από έξω. Στην ανάπτυξή μας έχει συμβάλει σημαντικά και η παράλληλη ανάπτυξη της hybrid εργασίας. Θα σας δώσω δύο στοιχεία: 
Πρώτον, τον Σεπτέμβριο, οι παραγγελίες από τους χώρους εργασίας διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο.
Δεύτερον, τριπλασιάστηκαν οι εταιρείες, που παρέχουν γεύματα στο προσωπικό τους.

- Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους συνεργάτες σας;
Το αυτονόητο: Ότι η διανομή είναι πλέον σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας τους. To delivery είναι πλέον στον πυρήνα των καναλιών διανομής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και το καλό επίσης είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ για να διευρύνει κάποιος το κανάλι διανομής του. Και πάντα τους θυμίζουμε το επίσης αυτονόητο: Ότι το πλέον σημαντικό είναι το delivery experience για τον πελάτη. 

15764825413251
Amy Heather, Yπεύθυνη στρατηγικής ανάπτυξης της Just Eat

- Ο παράγοντας "βιωσιμότητα" αφορά και τον δικό σας κλάδο; 
Απολύτως. Έρευνα, που τρέξαμε, δείχνει ότι ένας στους τρεις καταναλωτές επιλέγει συνεργάτη για να παραγγείλει, με βάση το αν έχει βιώσιμες συσκευασίες ή/και αν χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από βιώσιμη πρωτογενή παραγωγή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς, από την πρώτη στιγμή.
Πρώτον, προμηθευόμαστε συσκευασίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.
Δεύτερον, κάνουμε βιώσιμο και τον στόλο του delivery, με ηλεκτρικά οχήματα. 
Τρίτον, τρέχουμε διαρκείς καμπάνιες για τους συνεργάτες και τους πελάτες τους για το θέμα του food waste. 

- Με βάση τα όσα περιγράψατε, τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ώστε να επωφεληθούν της συγκυρίας; 
Πέντε είναι τα βασικά βήματα: 
Πρώτον, να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές υψηλής ζήτησης, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες βελτιστοποίησης του τζίρου και των κερδών τους.
Δεύτερον, να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσθήκης εναλλακτικών επιλογών delivery, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν.
Τρίτον, να αναζητήσουν νέους τρόπους διανομής, οι οποίοι να ταιριάζουν με το μοντέλο λειτουργίας του εστιατορίου τους. 
Τέταρτον, να θυμούνται ότι οι καταναλωτές νοιάζονται για τη βιωσιμότητα.
Πέμπτον, να επικεντρωθούν στη σχέση τους με τους διανομείς, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί στο ταξίδι των καταναλωτών. 

- Στο πλάνο ανάπτυξής σας εκτός συνόρων είναι και η Ελλάδα;
Στόχος μας αυτή την περίοδο είναι να επεκταθούμε και να καθιερωθούμε στις μεγάλες αγορές. Η Ελλάδα ανήκει στο group των μικρών αγορών, και θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο είσοδό μας στην ελληνική αγορά σε δεύτερο χρόνο.