Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
27.03.2021, 19:46

ΗΠΑ:Κόντρα πλατφορμών delivery και καταστηματαρχών για τις...χρεώσεις

ΗΠΑ:Κόντρα πλατφορμών delivery και καταστηματαρχών για τις...χρεώσεις

 Σε όλο και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, οι τοπικές αρχές καλούνται να αποφασίσουν τι πρέπει να πράξουν όσο αφορά στις χρεώσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγγελιοληψία και τη διανομή, καθώς εντείνονται οι πιέσεις των επαγγελματιών της εστίασης που ζητούν να τεθούν ανώτατα όρια (πλαφόν) χρεώσεων. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι τοπικές αρχές – κι αυτό κάνουν οι πιο τολμηρές- είναι να συστήνουν στο καταναλωτικό κοινό να είναι προσεκτικό στο από ποιον και τι παραγγέλνει, γνωρίζοντάς του το γεγονός ότι, μερικές φορές, το κόστος που πρέπει να καταβάλουν τα εστιατόρια στις πλατφόρμες είναι υψηλό, σχεδόν ασύμφορο.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
"Εάν τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν το 15%, όπως είναι το προτεινόμενο ανώτατο όριο, θα ενθάρρυνα τους κατοίκους μας, ως πελάτες σε αυτές τις υπηρεσίες, να διαμαρτύρονται απευθείας στην εταιρεία παράδοσης και / ή να μην χρησιμοποιούν τις υπηρεσίε", δήλωσε πρόσφατα η Dana McDaniel, Δήμαρχος μιας μικρής πόλης 40.000 κατοίκων, του Dublin, στο Οχάιο των ΗΠΑ. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τρεις πολιτείες (Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια και Τέξας) κι εκατοντάδες δήμοι στις ΗΠΑ έχουν θεσπίσει ή εξετάζουν παρόμοια νομοθεσία. Οι δήμοι έχουν δηλώσει ότι το καθεστώς ανώτατου πλαφόν θα λήξει αμέσως μετά την πανδημία.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΧΡΕΩΣΕΩΝ
Οι επαγγελματίες της εστίασης καλωσόρισαν τη θέσπιση ανώτατου ορίου χρεώσεων, οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν φτάσει το 30% ή περισσότερο. Ωστόσο οι εταιρείες παράδοσης έχουν καταγγείλει αυτή την πολιτική – την ‘τυφλή’ όπως την αποκαλούν θέσπιση ορίων- εκτιμώντας ότι, κάτι τέτοιο, μπορεί να έχει επιπτώσεις στους καταναλωτές.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΛΑΝΤ
Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, μια πολιτεία που έχει θεσπίσει ανώτατο πλαφόν στο 10%, οι μαγαζάτορες διαπίστωσαν αύξηση των παραγγελιών τους από το φθινόπωρο και μετά, κάποιοι μάλιστα χαρακτήρισαν το πλαφόν ‘τεράστια βοήθεια’. Η Katy Connors, Διευθύντρια του εστιατορίου Hat Yai στο Πόρτλαντ δήλωσε: "Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι τα εστιατόρια υποφέρουν τόσο πολύ, και χωρίς αυτά τα ανώτατα όρια, θα δούμε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό λουκέτων. Δεν ξέρω αν το πλαφόν στις χρεώσεις είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση για τις πλατφόρμες".