Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
15.10.2021, 09:00

Το αλάτι στο φαγητό στο στόχαστρο του FDA

Το αλάτι στο φαγητό στο στόχαστρο του FDA

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πιέζει επισήμως με στόχο να μειώσει τα επίπεδα αλατιού κατά 12% στα τρόφιμα, από συσκευασμένα κρέατα έως τυρί, καθώς προσπαθεί να περιορίσει μία αυξανόμενη επιδημία προβλημάτων υγείας, που ταλαιπωρούν τη χώρα.

Σε αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες έρχονται πέντε χρόνια μετά την αρχική σύσταση του οργανισμού, η FDA ζητά εθελοντικούς βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης του νατρίου από τους κατασκευαστές τροφίμων, αλυσίδες εστιατορίων και φορείς παροχής υπηρεσιών τροφίμων.

Η υψηλή κατανάλωση νατρίου συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η κύρια αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Το αλάτι είναι ένα πανταχού παρόν συστατικό, σχεδόν σε κάθε είδος τροφίμων. H υπηρεσία επικεντρώθηκε σε 163 κατηγορίες επεξεργασμένων, συσκευασμένων και παρασκευασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων τυριών, τουρσιών, ξηρών καρπών, σαλτσών, αλλαντικών και προϊόντων πουλερικών.

Οι στόχοι της FDA αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά η μείωση της πρόσληψης νατρίου στα 3.000 mg ημερησίως δεν είναι αρκετή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association).

Καλούμε την FDA να συνδυάσει τη σημερινή δράση της με πρόσθετους στόχους, ώστε να μειώσει περαιτέρω την ποσότητα νατρίου στην παροχή τροφίμων και να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Αμερική να επιτύχουν την κατάλληλη πρόσληψη νατρίου, σημειώνει.

Η νέα σύσταση επιδιώκει να μειώσει τη μέση πρόσληψη νατρίου στα 3.000 mg ημερησίως - μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού περίπου κατά 12% σε σύγκριση με την πρόβλεψη για ημερήσια κατανάλωση 3.400 mg τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Ακόμα κι έτσι πάντως, η μέση πρόσληψη θα ήταν πάνω από τις Διατροφικές Οδηγίες για το συνιστώμενο όριο των Αμερικανών, που θεωρητικά έχει οριστεί στα 2.300 mg ημερησίως για τα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Η FDA είπε ότι ακόμη και αυτές οι περιορισμένες μειώσεις που γίνοντας με καθυστέρηση, μέσα στα επόμενα χρόνια θα μειώσουν σημαντικά τις ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Προσθέτει ακόμα, ότι σχεδιάζει να εκδώσει αναθεωρημένους στόχους για περαιτέρω μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο σταδιακά.