Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
09.10.2021, 09:45

World’s 50 Best Restaurants 2021: Ολική επαναφορά για την σκανδιναβική κουζίνα

World’s 50 Best Restaurants 2021: Ολική επαναφορά για την σκανδιναβική κουζίνα

Κάποιοι θα πουν ότι ήταν αναμενόμενο, το διάσημο ΝΟΜΑ του star chef René Redzepi να βρίσκεται από προχτές στην κορυφή της λίστας με τα πενήντα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο: έχει ήδη προηγηθεί η βράβευσή του με τρία αστέρια Michelin, ενώ η τελευταία του διάκριση γίνεται από έναν θεσμό που έχει δεχτεί μπόλικη κριτική, τα τελευταία χρόνια, για τη μεροληπτική στάση του υπέρ των ακριβών, ευρωποκεντρικού προσανατολισμού εστιατορίων που ανήκουν και διοικούνται από άντρες.

Όπως και να έχει όμως, το ΝΟΜΑ βρίσκεται στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και κανείς δεν μπορεί να του στερήσει τους πανηγυρισμούς μια νίκη που σημαίνει πολλά – φέτος, αποκλείστηκαν από τη λίστα όλα τα εστιατόρια που είχαν βρεθεί στην πρώτη θέση τα προηγούμενα χρόνια κι αν το ΝΟΜΑ παρέμεινε στην κούρσα οφείλεται στο γεγονός πως στη σημερινή του έδρα μετακόμισε το 2018 και αλλάζει το μενού του αρκετές φορές μέσα στον χρόνο, οπότε οι πρωτιές των ετών 2010, 2011, 2012 και 2014 δεν υπολογίζονται.

Πλέον, μιλάμε για μια νέα εποχή, η οποία φέρει με μεγάλα γράμματα την ένδειξη Noma 2.0. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο θα είναι εκτός λίστας του χρόνου, εκτός και αν ο René Redzepi κάνει κάτι άλλο ή αν οι κανονισμοί του World’s 50 Best Restaurants αλλάξουν ξανά. Η πολυαναμενόμενη τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην πόλη Antwerp, στο Βέλγιο και ανέδειξε γενικότερα τη σκανδιναβική κουζίνα σε πρωταγωνίστρια, καθώς στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Geranium, άλλο ένα βραβευμένο, διάσημο και εξίσου επώδυνο για την τσέπη εστιατόριο της Κοπεγχάγης, με επικεφαλή chef τον περίφημο Rasmus Kofoed.
W50BR2021 150 Noma 1
Η νέα λίστα των World’s 50 Best Restaurants είναι η πρώτη μετά την πανδημία και καταρτίστηκε με βάση τον κατάλογο του 2020, αλλά και τις καινούριες ψήφους που καταχωρήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, με μια λεπτομέρεια: οι ψηφοφόροι μπορούσαν να αλλάξουν την προτίμηση τους αλλά μόνο για τα εστιατόρια τα οποία ανήκουν στη δική τους περιοχή. Γεγονός πάντως παραμένει ότι εδώ και δέκα εννέα χρόνια που πραγματοποιείται ο θεσμός κανένα εστιατόριο από την Ασία ή την Νότιο Αμερική δεν έχει κατακτήσει την πρωτιά- αυτή παραμένει ξεκάθαρα προνόμιο της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Από τον διαγωνισμό απουσιάζει εντελώς και η μέση Ανατολή, αν και πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν το 2022 σχέδια δημιουργίας μιας regional list, η οποία να καλύπτει τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και την Βόρεια Αφρική. Δεν εκπροσωπείται, επίσης, ούτε η Ινδία που έχει έναν πληθυσμό πάνω από 1.000.000.000, ενώ η Κίνα έχει μόλις ένα εστιατόριο/εκπρόσωπο. Πρόκειται για το Chairman στο Hong Kong, το οποίο κατέχει τη δέκατη θέση φέτος.

Στο top 50 περιλαμβάνονται τέσσερα εστιατόρια με επικεφαλής γυναίκες σεφ, ένα λιγότερο από πέρυσι μετά την αποχώρηση της σεφ Daniela Soto-Innes από το Cosme του Enrique Olvera, στη Νέα Υόρκη. Ορισμένοι χώροι, φυσικά, έχουν συνιδιοκτήτες γυναίκες, όπως για παράδειγμα το SingleThread στο Healdsburg, CA και το Atomix στη Νέα Υόρκη. Ξεχώρισαν, πάντως, η λαμπερή Pía León από το Περού, η οποία αναδείχθηκε σε World’s Best Female Chef και η σπουδαία Dominique Crenn που τιμήθηκε δικαίως με το βραβείο Icon Award.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ: www.theworlds50best.com/list/1-50 

 

Γιώτα Παναγιώτου
So Posh