Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
06.09.2021, 09:00

Διπλάσια η τιμή της ντομάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διπλάσια η τιμή της ντομάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βιομηχανία τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών, καθώς αντιμετωπίζει υψηλό κόστος μεταφοράς και πρέπει να ξοδέψει επιπλέον χρήματα για κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσει νέους εργαζόμενους.

Οι νέες αυξήσεις έρχονται, καθώς το κόστος προϊόντων, όπως η ντομάτα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, ενώ η τιμή του φυτικού ελαίου βρίσκεται σε υψηλό 30 ετών. 

Οι επιχειρήσεις χονδρικής κάνουν ό,τι μπορούν για να μετριάσουν το αυξανόμενο κόστος, αλλά δεν θα μπορέσουν να το απορροφήσουν, δήλωσε ο Darren Labbett, διευθύνων σύμβουλος της Woods Foodservice.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια «τέλεια καταιγίδα» αρνητικών επιπτώσεων.

«Προσπαθούμε στο έπακρο να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αυξήσεις, αλλά εμείς, καθώς και η υπόλοιπη αλυσίδα εφοδιασμού, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε αυτές τις αυξήσεις τιμών για πάντα», δήλωσε ο Labbett στο BBC Radio 4's Today program.

Ταυτόχρονα, η βιομηχανία τροφίμων είναι έντιμέτωπη με εκτεταμένη έλλειψη προσωπικού - έλλειψη που έχει επιδεινωθεί από τον Covid-19 και το Brexit.

Σύμφωνα με τον James Bielby, διευθύνοντα σύμβουλο της Ομοσπονδίας Διανομέων Χονδρικής, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς ή μπόνους για να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους.

"Σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού υπάρχουν 500.000 κενές θέσεις αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πραγματικός πληθωρισμός των μισθών, ο οποίος θα οδηγήσει σε πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων", δήλωσε ο Bielby.