Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
14.07.2021, 11:58

Ποιες αλυσίδες στις ΗΠΑ αύξησαν μισθούς και έδωσαν bonus για να προσελκύσουν εργαζόμενους

Ποιες αλυσίδες στις ΗΠΑ αύξησαν μισθούς και έδωσαν bonus για να προσελκύσουν εργαζόμενους

Αρκετές μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων ανακοίνωσαν υψηλότερες αμοιβές, προκειμένου να κρατήσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο και να καλύψουν την ζήτηση από τους καταναλωτές, όπως προκύπτει από σχετικό report του CNBC.
Οι χώροι εστίασης πρόσθεσαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο το ποσοστό ανεργίας για τη βιομηχανία παραμένει υψηλό, φτάνοντας το 10% τον Ιούνιο, από 9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Και ο ζεστός καιρός συνήθως, οδηγεί σε υψηλότερη ζήτηση για γεύματα στα εστιατόρια, ούτως ή άλλως, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους εργοδότες, να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό τους.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Ωστόσο ο Enrique Lopezlira, Διευθυντής του προγράμματος χαμηλόμισθης εργασίας στο Κέντρο Εργασίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley, δήλωσε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά και τη φροντίδα των παιδιών κρατούν πολλούς εργαζομένους μακριά από τον τομέα της εστίασης και ιδίως τις γυναίκες.
Ορισμένοι retailers και εστιατόρια έχουν προσπαθήσει να λάβουν μέτρα για να κάνουν ακριβώς αυτό. Η Walmart και η Target, για παράδειγμα, σχεδιάζουν να διατηρήσουν τα καταστήματά τους κλειστά την Ημέρα των Ευχαριστιών, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους για τις διακοπές. Ακόμη, η Best Buy ενίσχυσε τα επιδόματα υποστήριξης της φροντίδας των παιδιών και επέκτεινε τις παροχές πληρωμής των φροντιστών.


Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες επιμένουν, για την ώρα, να προχωρούν κυρίως σε αυξήσεις μισθών και σε παροχή bonus. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, οι μέσες ωριαίες αποδοχές είναι υψηλότερες κατά 0,3% σε όλους τους κλάδους, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 3,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, το αυξανόμενο κόστος εργασίας τα τελευταία χρόνια, έχει παρακινήσει τις αλυσίδες εστιατορίων να επενδύσουν σε τεχνολογίες αυτοματισμού, όπως σε self-order kiosks ή σε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να πάρει μια παραγγελία.

Papa John’s
Η Papa John’s ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη νέα bonus σε υφιστάμενους, αλλά και νέους εργαζόμενους, στα ιδιόκτητα εστιατόρια της αλυσίδας. Οι διοικητικοί υπάλληλοι της εταιρείας θα κερδίζουν επιπλέον $50 για κάθε νέο εργαζόμενο που θα φέρνουν, ενώ και οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα κερδίζουν επίσης, $50. Τέλος, οι υφιστάμενοι υπάλληλοι θα δικαιούνται επίσης, έως και $400 σε bonus που θα αφορούν σε προσαυξήσεις για το υπόλοιπο του έτους.
Η αλυσίδα πίτσας σκοπεύει να ξοδέψει περίπου $2,5 εκατ. για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το υπόλοιπο του 2021, από την οποία εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 14.000 εργαζόμενοι της Papa John’s. Σημειώνεται ότι, περίπου το 18% των εστιατορίων της αλυσίδας στην Β. Αμερική λειτουργεί από την εταιρεία και όχι από franchisees.

1000x 114

McDonald's
Η McDonald's ανέφερε τον Μάιο, ότι οι εργαζόμενοι σε ιδιόκτητα εστιατόρια της αλυσίδας θα δουν αύξηση μισθών κατά μέσο όρο 10% τους επόμενους μήνες. Οι entry-level υπάλληλοι θα κερδίζουν από $11 έως $17 την ώρα και οι Διευθυντές βάρδιας $15-20, ανάλογα με το σημείο πώλησης.
Μέχρι το 2024 - περίπου δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της μάχης των εργαζομένων της αλυσίδας για $15 (Fight for $15) - σχεδιάζει να πληρώσει υπαλλήλους εστιατορίων που ανήκουν στην εταιρεία με $15 την ώρα. Ωστόσο μόλις το 5% των εστιατορίων της εταιρείας στις ΗΠΑ ανήκουν στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι, για το υπόλοιπο 95%, οι μισθοί καθορίζονται από τον franchisee που λειτουργεί το εστιατόριο.

mcdonalds coronavirus

Darden Restaurants
Στα τέλη Μαρτίου, η μητρική της Olive Garden ανακοίνωσε ότι, κάθε ωρομίσθιος εργαζόμενος στο χαρτοφυλάκιο των εστιατορίων της θα κερδίζει τουλάχιστον $10 την ώρα, συμπεριλαμβανομένου του tip. Ο σχεδιασμός κάνει λόγο για επιπλέον αύξηση κατά $1 τον επόμενο Ιανουάριο και ακόμη $1 τον μεθεπόμενο, φθάνοντας στα $12 την ώρα.

DTPWR3XFEVCJRO6BKI7HMCYOQE

Chipotle Mexican Grill
Η Chipotle Mexican Grill πληρώνει στους εργαζομένους της κατά μέσο όρο $15 την ώρα, μετά την καθιέρωση υψηλότερων αμοιβών τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι αρχικοί μισθοί κυμαίνονται μεταξύ $11 και $18.
Η εταιρεία υιοθέτησε επίσης, bonus $200 για μέλη του προσωπικού και $750 για Γενικούς Διευθυντές που θα την βοηθήσουν να επιτύχει τον στόχο πρόσληψης 20.000 νέων υπαλλήλων για το καλοκαίρι.
Όμως, τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι οι πελάτες θα πληρώνουν περίπου 4% περισσότερα για τα burritos και τα tacos τους, ως αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών.

Chipotle Mexican Grill Restaurant

Texas Roadhouse
Τα στελέχη της Texas Roadhouse δήλωσαν τον περασμένο Απρίλιο ότι, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι η εύρεση προσωπικού. "Ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολο να προσελκύσεις και να διατηρήσεις υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε επίσης, αύξηση των μισθών για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί", δήλωσε ο CEΟ της Texas Roadhouse, Gerald Morgan.
Για να αντισταθμίσει το υψηλότερο μισθολογικό κόστος των εργαζομένων, η εταιρεία αύξησε τις τιμές του μενού κατά 1,75%.

Texas Roadhouse

P.F. Chang’s
Η αλυσίδα ασιατικών εστιατορίων προσφέρει bonus, αλλά και δυνατότητες για βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στο εργατικό της δυναμικό. Ο Damola Adamolekun, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία έδωσε ρεπό στους υπαλλήλους της την 4η Ιουλίου, ώστε να μπορούν να περάσουν τη μέρα τους χαλαρώνοντας.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει κενά σε περίπου 2.000 θέσεις εργασίας στα καταστήματά της.

pfcover9 2 835x570

Μάκης Αποστόλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.