Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
12.07.2021, 10:04

Η εστίαση στην Αυστρία έχει ήδη χάσει €9 δισ. λόγω κορωνοϊού

Η εστίαση στην Αυστρία έχει ήδη χάσει €9 δισ. λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊού στοίχισε στην αυστριακή αγορά εστίασης περίπου €9 δισ., όπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων, Regioplan, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τα πρώτα ανοίγματα καταστημάτων.
Ενώ ο κύκλος εργασιών σε εστιατόρια και μπαρ το 2019, ήταν περίπου €12 δισ., το 2020 μειώθηκε κατά €4,4 δισ. (σε €7,6 δισ.) που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 37%, με τις προοπτικές για φέτος να είναι εξίσου δυσοίωνες, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε κατά €4,6 δισ.

Διαφορετικές ταχύτητες

Ωστόσο η μείωση των πωλήσεων δεν επηρέασε εξίσου όλους τους τομείς του κλάδου της εστίασης, καθότι, ενώ η νυκτερινή εστίαση και οι δραστηριότητες εστίασης στα ορειβατικά καταφύγια είχαν σχεδόν 100% απώλειες, οι επιχειρήσεις εστίασης. για παράδειγμα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, δεν κατέγραψαν απώλειες στον τζίρο τους.
Οι πτωχεύσεις στον τομέα της εστίασης μπορεί να μειώθηκαν κατά το ήμισυ, σε 360 το 2020, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση λόγω των κρατικών επιδοτήσεων και των προσωρινών αλλαγών στον νόμο περί πτώχευσης, ο οποίος θα συνεχίσει να ισχύει και φέτος. Η Regioplan αναμένει μέχρι και 1.400 πτωχεύσεις στην εστίαση και στα καταλύματα μέσα στο 2022.

Αναπτύχθηκαν οι dark kitchen

Ακόμη τονίζεται στην ίδια έρευνα ότι, πέρυσι, επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι υπηρεσίες παράδοσης, με τη σημασία τους να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, μεταξύ άλλων, μέσω της επέκτασης των dark kitchens.
Μια πιτσαρία μπορεί, για παράδειγμα, εκτός από τα δικά της πιάτα - να προσφέρει burgers ή burritos με διαφορετικό όνομα. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες παράδοσης δεν αναλαμβάνουν πλέον, μόνο την εφοδιαστική αλυσίδα για τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως συνέβαινε προηγουμένως, αλλά γίνονται πραγματικοί ανταγωνιστές του κλάδου, σύμφωνα με την Regioplan. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η υπηρεσία παράδοσης, Mjam, ανακοίνωσε ήδη, τον Φεβρουάριο ότι θα δημιουργήσει αρκετές εκατοντάδες τέτοιες dark kitchens σε ολόκληρη την Αυστρία μέσα στο έτος.

Πηγή: FnB Daily