Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
25.06.2021, 05:47

BBC: Ελλείψεις προσωπικού στα εστιατόρια της Βρετανίας τα κρατάνε...κλειστά

BBC: Ελλείψεις προσωπικού στα εστιατόρια της Βρετανίας τα κρατάνε...κλειστά
Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο το να μη βρίσκουν προσωπικό για να λειτουργήσουν μετά τα lockdown οι επιχειρήσεις εστίασης. Ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον ανοιχτό το μεσημέρι λόγω έλλειψης προσωπικού.Ο David Moore, ο ιδρυτής του Pied à Terre στο Λονδίνο, δήλωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει το μεσημεριανό μενού του εστιατορίου για να “συντηρήσει" το εξαντλημένο εργατικό δυναμικό του."Αν τους σπρώξω μέχρι θανάτου, σε δύο εβδομάδες, δεν θα έχω εστιατόριο", είπε στο BBC.Ο κ. Moore είναι ο τελευταίος από πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τομέα της φιλοξενίας που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού.«Παλεύεις με όλα όσα είχαμε να αντιμετωπίσουμε με τον Covid, και μετά επιστρέφεις και παίρνεις άλλη μια κλωτσιά στα δόντια», είπε ο κ. Moore.Καθώς η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναδύεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αρκετές βιομηχανίες έχουν αναφέρει έλλειψη προσωπικού, με τις κενές θέσεις εργασίας στο ΗΒ να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.Ο τομέας της φιλοξενίας έχει πληγεί παραπάνω από ότι οι περισσότεροι, καθώς έπρεπε να σταματήσει τις συναλλαγές κατά τη διάρκεια lockdown και να λειτουργεί υπό αυστηρούς περιορισμούς.Αυτό οδήγησε στην τοποθέτηση πολλών υπαλλήλων σε αναστολή εργασίας, γεγονός που οδήγησε ορισμένους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Ο οργανισμός της Βρετανίας UK Hospitality δήλωσε ότι οι σερβιτόροι και οι σεφ έχουν ιδιαίτερη ζήτηση.
ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Ο εστιάτορας κ. Moore είπε ότι 800 άτομα υπέβαλαν αίτηση για ρόλο ρεσεψιονίστ τον Νοέμβριο του 2020, αλλά έλαβε μόλις επτά απαντήσεις όταν διαφημίστηκε ξανά για τον ρόλο πριν από τρεις εβδομάδες και κανείς δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη.Ανέφερε ότι οι υψηλότεροι μισθοί ακόμη «δεν τραβάνε τα μάτια» στις διαφημίσεις."Δεν ξέρω κανέναν που δεν ψάχνει για επιστάτη κουζίνας", πρόσθεσε.Ο κ. Moore είπε ότι το Brexit ήταν «σίγουρα ο μεγαλύτερος» παράγοντας των ελλείψεων προσωπικού και είπε ότι ο «παλμός της καρδιάς» της βιομηχανίας φιλοξενίας ήταν «νέα παιδιά» που έρχονταν από το εξωτερικό για να εργαστούν σε εστιατόρια και μπαρ για να αποκτήσουν εμπειρία ζωής και νέες δεξιότητες. "Η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί το τεράστιο εμπόρευμα που έχουμε από το οποίο μας έχουν αποκλείσει, που κρατά αυτή τη βιομηχανία να κινείται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο", είπε.Εξήγησε πως πριν από την πανδημία, μόνο τρεις στους 30 εργαζόμενους ήταν Βρετανοί. Το εστιατόριο του σήμερα έχει 12 άτομα.Ανέφερε ότι μερικοί εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του lockdown επέστρεψαν στις πατρίδες τους και αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.“Έχω πολλούς φίλους που λένε ότι ανοίγουν τα εστιατόριατους  και περιμένουν τους 18 υπαλλήλους τους να επιστρέψουν και μόνο 12 εμφανίζονται”, δήλωσε ο ιδρυτής του Pied à Terre."Δεν λένε τίποτα, επειδή δεν θέλουν να χάσουν το επίδομα αναστολής εργασίας, οπότε δεν αναφέρουν τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή.

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ο Mark Agnew, διευθυντής του Gylly Beach Cafe στο Falmouth της Κορνουάλης, δήλωσε ότι θα κλείνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη λόγω έλλειψης προσωπικού.

"Ο κύριος λόγος είναι η σοβαρή έλλειψη εκπαιδευμένων επαγγελματιών σεφ, [και] εκπαιδευμένων στην υποδοχή”, είπε.

"Φαίνεται να υπάρχει μια εθνική κρίση που τώρα αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της. Το Brexit είμαι βέβαιος ότι είναι ένας παράγοντας μέσα σε αυτό. Αναμφίβολα ο Covid και το συνεχές lockdown, επίσης.”

Πριν από το Brexit, μεγάλο μέρος του προσωπικού φιλοξενίας και ξενοδοχειακών του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούταν από εργαζόμενους από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι έχουν εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 και δεν είναι σαφές εάν θα επιστρέψουν.

Σύμφωνα με το UK Hospitality, 1,3 εκατομμύρια ξένοι εργαζόμενοι έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Πηγή: BBC