Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
17.10.2020, 19:14

Horeca USA:Αντιδράσεις για τις προμήθειες των πλατφορμών delivery

Το delivery αποτελεί πλέον τη μοναδική γραμμή πωλήσεων, που έχει ανοδικές τάση στη μετά κορονοϊό εποχή. Οι καταναλωτές, υπό το φόβο μετάδοσης του ιού, στρέφονται στην κατανάλωση στο σπίτι και προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα, τα οποία θα τους έρχονται στο σπίτι. Για τις αλυσίδες εστίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πλατφόρμες delivery αποτελούν μία λύση, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα αυτών χρεώνουν υψηλές προμήθειες: Από 25% έως και 35% - 40%!

INFO-ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Postmates
Uber Eats
Door Dash
Grubhub

Aν και πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον τρόπο χρέωσης των υπηρεσιών delivery, τα περισσότερα εστιατόρια έχουν έρθει αντιμέτωπα με υπέρογκες χρεώσεις, οι οποίες την εποχή του κορονοϊού οδηγούν τον τζίρο των επιχειρήσεών τους σε χαμηλότερα επίπεδα και αυξάνουν τα έξοδα. 

ΧΡΕΩΣΗ 25% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Ο γνωστός Chef, Elis Sussman, ιδιοκτήτης του Samesa, δηλώνει πως - σύμφωνα με το συμβόλαιο, που έχει με τη Seamless - απαιτείται να δίνει 25% για κάθε παραγγελία. "Το ποσό είναι υπέρογκο και μάλιστα η εταιρεία μπορεί, αν θέλει, να με χρεώσει επιπλέον προμήθεια 10% σε περίπτωση, που κάνει delivery του προϊόντος στην πόρτα του καταναλωτή. Η λύση είναι η συνεργασία με εταιρείες delivery, που κάνουν παραδόσεις προϊόντων με ένα flat fee". 

0% ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και άλλοι ιδιοκτήτες εστιατορίων. Ο Deepak Kaul, ιδιοκτήτης του Bhuna, σημειώνει πως πληρώνει:

  • 27% προμήθεια στο Caviar
  • 30% προμήθεια στο Grubhub
  • 30% προμήθεια στο Postmates

O ίδιος σημειώνει πως "οι χρεώσεις είναι υπέρογκες και δημιουργούν πρόβλημα στα οικονομικά της επιχείρησης την εποχή του κορονοϊού. Θα μπορούσαν οι τιμές να είναι πιο φιλικές σε αυτή τη δύσκολη φάση, που περνάμε, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και όχι να προστίθεται έξτρα κόστος για τους επιχειρηματίες". 

"ZHTOYN ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"
Η Uber Eats, στην ιστοσελίδα της, σημειώνει πως χρεώνει 30% τα εστιατόρια για delivery και 15% για απλή παραγγελία. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Reem Assil, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου εστιατορίου στο Oakland και την California , "σε περίπτωση, που κάνεις αποκλειστική συμφωνία μαζί τους, τότε υπάρχει μια μικρή μείωση της συνολικής προμήθειας. Γενικότερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προμήθειες κυμαίνονται από 20-29%". Φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική της αλυσίδα εστίασης, σημειώνει: "Άνοιξα πρόσφατα εστιατόριο και στο San Francisco, και για τα τρία εστιατόρια έχω αποκλειστική συνεργασία με την Uber Eats. Με αυτό τον τρόπο έχω πετύχει προμήθεια 20%, η οποία περιλαμβάνει και την παράδοση των παραγγελιών". 

"ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΠΕΡΑ"
Από τη μεριά του, ο Samir Mogannam, ιδιοκτήτης του Beit Rima στο San Francisco, δηλώνει πως "είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις εστίασης στη συγκεκριμένη συγκυρία να ανταπεξέλθουν σε προμήθειες 30%. Είναι άδικο, καθώς οι πλατφόρμες θα έπρεπε να στηρίξουν τον κλάδο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να βοηθήσουν να αυξηθούν οι παραγγελίες. Από τα έσοδα από τις πωλήσεις μας εξαρτώνται οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητά μας". Ο ίδιος αναφέρει πως "με προσέγγισαν από την Caviar, όπου μου έδωσαν προμήθεια 8% για κάθε παραγγελία και επιπλέον 10% για delivery κατ' οίκον. Ωστόσο, είμαι από τους τυχερούς, καθώς γενικά οι προμήθειες, που χρεώνουν, είναι από 20%-30%".