Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
07.11.2020, 18:21

Ευρώπη:Τι μέτρα ζητά ο κλάδος για το νέο lockdown

Ευρώπη:Τι μέτρα ζητά ο κλάδος για το νέο lockdown

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η εστίαση έχει ήδη κλείσει. Στο πλαίσιο λήψης περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, εστιατόρια, bars και catering δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης του κλάδου από τις κυβερνήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες. Θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου, όπως η HOTREC, ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τροφίμων και εστίασης, προκειμένου να μην υπάρξουν μαζικά λουκέτα στην αγορά και αύξηση της ανεργίας. 

ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ 5% ΤΟΥ ΦΠΑ
Το πρώτο μέτρο, που ζητούν, είναι η μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2021. Με αυτό το μέτρο, ισχυρίζονται πως θα μειωθούν οι τιμές στα γεύματα και τα ποτά, κάτι που θα δώσει κίνητρα στους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζητούν από τις Βρυξέλλες να δώσει τη δυνατότητα αυτή, καθώς σε μερικές χώρες οι κυβερνήσεις, αν και θέλουν να υιοθετήσουν αυτό το μέτρο, πέφτουν πάνω στο τείχος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ένα ακόμη θέμα, που θίγουν θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου, είναι αυτό της ενίσχυσης των επιδομάτων, που δίνονται στους ανέργους και σε όσους τίθενται σε αναστολή εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να μειωθούν τα έξοδα των ιδιοκτητών εστιατορίων και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Όταν ανοίξει ο κλάδος και υπάρξει επιστροφή στην κατανάλωση, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν επιδότηση εργασίας. Δηλαδή, ένα μέρος του μισθού, που θα λαμβάνουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά, να καλύπτεται από το κράτος. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις και να μειωθεί η ανεργία του κλάδου, ενώ οι επιχειρηματίες θα μειώσουν τα πάγια έξοδά τους.