Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
10.04.2021, 18:46

Κληματαριά:Αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εστιατορίων

Κληματαριά:Αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εστιατορίων

Την αναγκαιότητα ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης τονίζει με δηλώσεις της στο Horeca Open η Ευδοκία Καράμπελου, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου "Κληματαριά" στο Ψυχικό. Όπως σημειώνει η ίδια, "οι καταναλωτές πλέον ζητούν ευκολία στην παραγγελία, αμεσότητα, αποφεύγουν την ανθρώπινη επαφή και μαθαίνουν τα νέα των εστιατορίων μέσω του διαδικτύου". Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις; Όπως τονίζει η ίδια, "αυτό συνεπάγεται αυξημένα έξοδα. Όμως είναι αναγκαίο, καθώς όποιος δεν εκσυγχρονιστεί, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα".

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
"Τα μικρομεσαία καταστήματα εστίασης είναι και τα περισσότερα στην Ελλάδα. Αυτά δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση σε κεφάλαια, ούτε διαθέτουν ρευστότητα. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα καταστήματα, οι αλυσίδες, μπορούν να υποστηρίξουν πιο εύκολα τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όμως και για εμάς είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αυτόν. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία, που πρέπει να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση", αναφέρει η ίδια. Όπως σημειώνει, αυτές οι αλλαγές δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλες, αντίστοιχες με αυτές που κάνουν τα μεγαλύτερα καταστήματα. Ειδικότερα, μπορούν να γίνουν:

  • Υιοθέτηση ηλεκτρονικού μενού
  • Παραγγελίες χωρίς ανθρώπινη επαφή μέσω app
  • Αναβάθμιση της εμπειρίας διαδικτυακών παραγγελιών
  • Διαφήμιση στα social media
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Τέλος, η ίδια επισημαίνει πως, "τα μέτρα στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σίγουρα, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα. Αυτά είναι έντονα και αφορούν σε αρκετούς επιχειρηματίες που παλεύουν για την επιβίωση. Όμως υπάρχει στήριξη, ώστε να αντέξουμε".