Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24.10.2020, 18:45

Εστίαση: Οι αστάθμητοι παράγοντες, οι νέες υπηρεσίες και ο αδικαιολόγητος φόβος

Εστίαση: Οι αστάθμητοι παράγοντες, οι νέες υπηρεσίες και ο αδικαιολόγητος φόβος

Του Νίκου Δαδίτσιου* 

Ο χώρος της εστίασης ταλαιπωρήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, προερχόμενος από μία δεκαετή οικονομική κρίση, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της. Ο Covid 19 ήρθε πραγματικά στη χειρότερη χρονική συγκυρία, πάνω που οι επιχειρηματίες είχαν αρχίσει να ορθοποδούν και να βλέπουν το μέλλον με μια σχετική αισιοδοξία. Τα πράγματα, όμως, ακόμα μια φορά, δεν εξελίχθηκαν ιδανικά. Συνέπεια της πανδημίας είναι, σε ένα χρόνο από σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων της εστίασης, που σήμερα λειτουργούν, είτε να σταματήσουν την λειτουργία τους, είτε να αλλάξουν χέρια.

ΟΙ ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 
Σύμφωνα με μια απαισιόδοξη πρόβλεψη, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει στο 30%. Το πόσο απαισιόδοξη είναι αυτή η πρόβλεψη μένει να φανεί, γιατί μιλάμε για μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες, που θα κρίνουν την έκβαση των πραγμάτων:
Θα παρθούν επιπλέον μέτρα για την εστίαση;
Θα υπάρξουν τοπικά lockdowns;
Σε μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, ο κόσμος θα στραφεί στις κατ' οίκον παραγγελίες, περιορίζοντας επομένως τις εξόδους του;
Τι θα γίνει με τον χειμερινό τουρισμό;
Αντιμετωπίζουμε το άγνωστο και καλό θα είναι να αρχίσουν οι επιχειρηματίες να εξετάζουν διεξοδικά όλα τα πιθανά σενάρια. Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα πληγούν μόνο οι επιχειρήσεις της εστίασης, αλλά και μια σειρά από επιχειρήσεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την εστίαση. Και, δυστυχώς, είναι πάρα πολλές αυτού του είδους οι επιχειρήσεις.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Κρίσιμο ρόλο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εστίαση θα παίξει η ορθή ή μη τήρηση του πρωτοκόλλου από πλευράς των ιδιοκτητών. Θέση μου είναι ότι η τήρηση του πρωτοκόλλου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να γίνεται ευλαβικά. Πρέπει να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι ασφαλές το να τρως έξω. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα ορίζει ο νόμος και ακόμα περισσότερα, χωρίς να καταστρέφουμε όμως και την εμπειρία του άλλου να τρώει έξω ευχάριστα με την παρέα του. Οι επιχειρήσεις της εστίασης παλεύουν για την ύπαρξή τους, δεν χωρούν εκπτώσεις σε αυτά.

ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
Όσοι δεν σέβονται τον πελάτη τους και τον εκθέτουν σε κίνδυνο, οφείλουν να τιμωρηθούν παραδειγματικά, τόσο από τον κόσμο, που θα πρέπει να τους γυρίσει τη πλάτη, όσο και από τα όργανα της πολιτείας, που έχουν επωμιστεί αυτή την ευθύνη. Γιατί, στο τέλος, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, εις βάρος φυσικά όλων όσων παίζουν με τους κανόνες. Όπως ακριβώς γινόταν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και με το τσιγάρο. Μόνο, που τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ DELIVERY
Πέρα, όμως, από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, προκειμένου οι επιχειρηματίες της εστίασης να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, θα πρέπει να πάρουν ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις. Μια από αυτές θα είναι η διεύρυνση των υπηρεσιών τους, προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους, κυρίως μέσω υπηρεσιών delivery και take away. Οι υπηρεσίες αυτές, που άνθισαν κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου lockdown, φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν, μιας και όλο και αυξάνεται το ποσοστό όσων τις επιλέγουν, ειδικά όσο τα κρούσματα αυξάνουν μαζί με τον φόβο, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι και δικαιολογημένος.

ΕΞΥΠΝΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ
Και δεν είναι δικαιολογημένος, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωρισμένων χώρων εστίασης τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις, κάνοντας ασφαλή την παρουσία μας στους χώρους αυτούς. Μια δεύτερη κρίσιμη απόφαση των επιχειρηματιών της εστίασης είναι να δουν ξανά τις τιμές τους. Η δίκαιη και έξυπνη τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να αποβεί καθοριστική ανάμεσα στη δική τους οικονομική επιβίωση έναντι του ανταγωνισμού.

* Ο Νίκος Δαδίτσιος είναι Founder & CEO της Square 22 Ltd